Ο Γκριντς (2018)
Ο Γκριντς (2018)

The Grinch (2018)
  
The Grinch (2018)The Grinch (2018)
"Ο Γκριντς
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν η Δήμαρχος της Χούβιλ ανακοινώνει πως οι επερχόμενοι Χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα είναι τρεις φορές πιο μεγάλοι, οι Χους με τον ενθουσιασμό τους προκαλούν την αγανάκτηση του γκρινιάρη, πράσινου Γκριντς που ζει μαζί τον πιστό του σκύλο Μαξ σε μια σπηλιά του βουνού Κράμπιτ. Ο Γκριντς αποφασίζει να κλέψει τα Χριστούγεννα των Χους με το να υποδυθεί τον Άι Βασίλη και να πάρει τα στολίδια, τα τρόφιμα και τα δώρα ολόκληρης της πόλης. Όμως, η νεαρή Σίντι Λου Χου καταστρώνει ένα δικό της σχέδιο· να πείσει τον Άι Βασίλη να πραγματοποιήσει μια ευχή για τη μαμά της. (86 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Σκοτ Μόζιερ, Γιάροου Τσένεϊ 
Ηθοποιοί: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρασίντα Τζόουνς, Κέναν Τόμσον, Κάμερον Σίλι, Άντζελα Λάνσμπερι, Φαρέλ Γουίλιαμς

Η 9η ταινία μεγάλου μήκους της Illumination Entertainment είναι μία χριστουγεννιάτικη κωμωδία φαντασίας, η οποία μετά την κλασική ταινία μικρού μήκους Πως ο Γκριντς Έκλεψε τα Χριστούγεννα (1966) και την live action κινηματογραφική παραγωγή του Ρον Χάουαρντ με τον Τζιμ Κάρεϊ Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000) αποτελεί την τρίτη μεταφορά του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου του 1957, με τίτλο “Πως ο Γκριντς Έκλεψε τα Χριστούγεννα” του Δρ. Σους.

Η γρήγορη και χαριτωμένη ταινία κινουμένων σχεδίων των Σκοτ Μόζιερ και Γιάροου Τσένεϊ με αμιγώς παιδική και γιορτινή διάθεση παραμένει πιστή στην αυθεντική ιστορία, με μοναδικές εξαιρέσεις την προσθήκη κάποιων κωμικών επεισοδίων, μια εξήγηση για τον λόγο που ο Γκριντς μισεί τα Χριστούγεννα, αλλά και κάποιες διάσπαρτες θρησκευτικές αναφορές, τις οποίες ο Δρ. Σους απέφευγε, καθώς τα θέματα και τα μηνύματά του εστίαζαν στο ανθρώπινο και ανθρωπιστικό πνεύμα των γιορτών.

Η ταινία διατηρεί επίσης το εμβληματικό οπτικό στυλ του Σους το οποίο συνδυάζεται επιτυχημένα με τη μοντέρνα, πολύχρωμη αισθητική του στούντιο θυμίζοντας άλλες παραγωγές της Illumination όπως τα franchises Εγώ, Ο Απαισιότατος (2010) και Μπάτε Σκύλοι Αλέστε (2016). Η γιορτινή ατμόσφαιρα αναδεικνύεται και μέσα από το πλούσιο ορχηστρικό σκορ του Ντάνι Έλφμαν και κάποια παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Ο Γκριντς είναι πολύ πιο πολιτισμένος και συμπαθητικός από τις προηγούμενες απειλητικές και μίζερες ενσαρκώσεις του, καθώς απεικονίζεται ως ένας κυνικός και αντικοινωνικός χαρακτήρας, που αποζητά την ησυχία του, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας εκτός από σκανδαλιές πραγματοποιεί και διάφορες πράξεις καλοσύνης.

Κύριο μήνυμα της ιστορίας είναι ότι το νόημα των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά, αλλά στην αγάπη, την καλοσύνη, τη συμπόνια και τη φιλία. Οι σκηνές δράσης αν και χαρακτηρίζονται από ένταση είναι κωμικές, ενώ μοναδικό στοιχείο που μπορεί να ανησυχήσει τα παιδιά είναι μια ανασκόπηση παλαιότερων γιορτών, τις οποίες, ο Γκριντς ως παιδί, περνούσε μόνος του σε ένα θλιβερό ορφανοτροφείο.