Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000)



Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000)

  
How the Grinch Stole Christmas (2000)
"Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Γκριντς, ένα γκρινιάρικο πλάσμα με μικρή καρδιά, ζει σε μια σπηλιά του βουνό Κράμπιτ με μοναδική συντροφιά τον πιστό του σκύλο Μαξ, μισώντας τόσο τους Χου που ζουν στην κοιλάδα στους πρόποδες του βουνού όσο και την αγαπημένη τους γιορτή, τα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Γκριντς κατεβαίνει στη Χούβιλ προσπαθώντας να χαλάσει την εορταστική διάθεση των Χου. Όταν όμως σώζει τη ζωή της νεαρής Σίντι Λου, της μοναδικής Χου που αναρωτιέται για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, ο Γκριντς της κινεί το ενδιαφέρον να ανακαλύψει την ιστορία του. (104 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ 
Ηθοποιοί: Τζιμ Κάρεϊ, Τέιλορ Μόμσεν, Τζέφρι Τάμπορ, Κριστίν Μπαράνσκι, Μπιλ Ίργουιν, Μόλι Σάννον, Άντονι Χόπκινς


Βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Δρ. Σους του 1957, η ταινία του Ρον Χάουαρντ με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ αποτελεί την πρώτη από μια μακρά σειρά κινηματογραφικών μεταφορών των βιβλίων του Αμερικανού συγγραφέα. Κατά την κυκλοφορία της, η κωμική περιπέτεια Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων (2000) αναδείχθηκε στη δεύτερη “πιο επιτυχημένη εμπορικά χριστουγεννιάτικη ταινία όλων των εποχών”, μετά από το Μόνος στο Σπίτι (1990). Το απαιτητικό μακιγιάζ βραβεύτηκε με Όσκαρ, ενώ τα κοστούμια και τα σκηνικά έλαβαν από μία υποψηφιότητα για τα αντίστοιχα βραβεία.

Η ταινία επεκτείνει την πρωτότυπη ιστορία, εξερευνώντας περαιτέρω τη Χούβιλ και τους ενθουσιώδεις κατοίκους της. Επιπλέον, παρέχει μια προϊστορία σχετικά με το πώς ο Γκριντς μίσησε τα Χριστούγεννα. Σε αυτή την εκδοχή, η Σίντι Λου Χου από υποστηρικτικός χαρακτήρας αναβαθμίζεται σε κύριο. Η ταινία δανείστηκε επίσης κάποια στοιχεία από την ομώνυμη, κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους του 1966, όπως μουσικές συνθέσεις και την πράσινη απόχρωση του Γκριντς.

Ενώ όλοι οι Χου προετοιμάζονται ξέφρενα για την αγαπημένη τους γιορτή, κυρίως με το να αγοράζουν δώρα και προμήθειες, η Σίντι Λου είναι η μόνη που ψάχνει για το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων. Όταν ο Γκριντς της σώζει τη ζωή, το κορίτσι προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι πραγματικά ο διαβόητος Γκριντς. Όταν ανακαλύπτει τη θλιβερή ιστορία του, αποφασισμένη να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό εμπνέει τους συμπολίτες της να προσκαλέσουν τον Γκριντς στη γιορτή τους ως τιμώμενο πρόσωπο.

Κεντρικό μήνυμα είναι ότι το νόημα των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται στον καταναλωτισμό, αλλά στην αγάπη, στην οικογένεια και την καλοσύνη. Επιπλέον, τονίζει πως η αγάπη και η αποδοχή μπορούν να μετασχηματίσουν τον άνθρωπο. Η ιστορία διερευνά, τα θέματα της διαφορετικότητας, του εκφοβισμού και της απομόνωσης.

Υπάρχουν φωτιές, εκρήξεις και κωμικά ατυχήματα. Όμως αυτό που ενδέχεται να ενοχλήσει τα πιο ευαίσθητα παιδιά είναι η επιθετικότητα του Γκριντς και κάποιες ιδιαιτερότητες του. Ο Γκριντς τρώει γυαλιά και σκουπίδια, ενώ σε μία σκηνή αποκαλύπτονται τερμίτες ανάμεσα στα δόντια του.