Ο Δράκος του Πατέρα μου (2022)



Ο Δράκος του Πατέρα μου (2022)

Ο Δράκος του Πατέρα μου (2022)


My Father's Dragon (2022)
My Father's Dragon (2022)
"Ο Δράκος του Πατέρα μου" 
★★★★★★★★☆☆  
Ο Έλμερ και η μητέρα του, η Ντέλα, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το άλλοτε επιτυχημένο κατάστημά τους στη μικρή τους πόλη και να μετακομίσουν στη Ζοφερή Πόλη. Παρά την υπόσχεση της Ντέλα πως σύντομα θα αποκτήσουν ένα νέο κατάστημα, η ζωή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Απελπισμένο, το αγόρι ταξιδεύει ως το Άγριο Νησί για να απελευθερώσει τον αιχμάλωτο δράκο Μπόρις. Ο Έλμερ πιστεύει πως με τη βοήθεια του Μπόρις θα καταφέρει να αγοράσει ένα νέο κατάστημα για τη μητέρα του, ενώ Μπόρις πιστεύει πως με τη βοήθεια του Έλμερ θα καταφέρει να κερδίσει τις δυνάμεις του.  (99 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Νόρα Τούμεϊ
Ηθοποιοί: Τζέικομπ Τρεμπλέ, Γκέιτεν Ματαράτσο, Ίαν ΜακΣέιν, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Νταϊάν Γουίστ, Ρίτα Μορένο, Κρις Ο’ Ντάουντ, Τζούντι Γκριρ, Άλαν Κάμινγκ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Λέιτον Μίστερ


Αυτή η παιδική περιπέτεια φαντασίας, από το 5 φορές υποψήφιο για Όσκαρ ιρλανδικό στούντιο Cartoon Saloon σε συνεργασία με τη Netflix Animation, ενώ είναι κατάλληλη ακόμα και για τα πιο νεαρά παιδιά εξερευνά ιδιαίτερα ώριμα θέματα. Η μαγευτική ταινία, σε σκηνοθεσία της υποψήφιας για Όσκαρ Νόρα Τούμεϊ (Στον Αγώνα για το Ψωμί (2017)), εμπνέεται από το κλασικό ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Ρουθ Στάιλς Γκάνετ.

Ταιριαστά με το θέμα της ιστορίας σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να τολμάμε να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας, το στούντιο εξερευνά τις δυνατότητές του με ποικίλους τρόπους. Αφενός, με αυτή την ταινία απευθύνεται σε ένα μικρότερο ηλικιακά κοινό, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από την ιρλανδική λαογραφία που το έκανε γνωστό με τις ταινίες Το Μυστικό του Κελς (2009), Το Τραγούδι Της Θάλασσας (2014) και Wolfwalkers (2020). Αφετέρου, συνεργάζεται για πρώτη φορά με καλλιτέχνες από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ωστόσο, παρά αυτές τις αλλαγές, το εμβληματικό χειροποίητο σχέδιο, η λυρική διάθεση, ο ονειρικός χαρακτήρας, ο δυνατός συναισθηματικός πυρήνας, το βάθος των θεμάτων και η συνολική δέσμευση για ποιότητα του Cartoon Saloon παραμένουν ανέπαφα.

Αν και η ταινία αφηγείται μια πιο παιδική ιστορία, με πιο βατή πλοκή και ανάλαφρο χιούμορ, εξακολουθεί να διατηρεί κάποια από τα γνώριμα θέματα του στούντιο, όπως η αυτο-ανακάλυψη, η καταπίεση,  η εξουσία, ο φόβος και ο αγώνας για επιβίωση. Η ιστορία υπογραμμίζει την ιδέα ότι, αν και ο φόβος είναι ένα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα, δεν πρέπει να μας εμποδίσει να ζήσουμε περιπέτειες, γιατί αυτές είναι ένα πολύτιμο μέρος της ζωής μας. Έμφαση δίνεται στην ιδέα ότι αντιμετωπίζοντας τους φόβους μας και τις προκλήσεις, παίρνοντας ρίσκα και κυρίως βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας, μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας.

Ένα παρεμφερές θέμα είναι ότι συχνά είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να ξεπεράσουμε εμπόδια αν το κάνουμε για κάποιον για τον οποίο νοιαζόμαστε. Επιπλέον, η ιστορία προωθεί μηνύματα για τον περιβαλλοντισμό, το θάρρος, την επινοητικότητα, την αποφασιστικότητα και την πίστη στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε.