Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής (2010)




Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής (2010) 

Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής (2010)


The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)
The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)
"Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Η Λούσι και ο Έντμοντ μεταφέρονται ξανά στο μαγικό σύμπαν της Νάρνια, αυτή τη φορά μαζί με τον ενοχλητικό ξάδελφό τους, τον Γιούστας. Εκεί συναντούν τον Βασιλιά Κάσπιαν, τον ποντικό Ρίπιτσιπ και το πλήρωμα του πλοίου The Dawn Treader, οι οποίοι ταξιδεύουν στον αχαρτογράφητο ωκεανό με σκοπό να εντοπίσουν τους επτά εξαφανισμένους άρχοντες της Τάλμαρ. Σύντομα οι ήρωες ανακαλύπτουν ότι το κακό, με τη μορφή πράσινης ομίχλης, απειλεί τη Νάρνια και ο μόνος τρόπος να το σταματήσουν είναι να ανακτήσουν τα επτά ξίφη των επτά αρχόντων. (113 λεπτά.) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Άπτεντ
Ηθοποιοί: Τζόρτζι Χένλεϊ, Σκάνταρ Κέινς, Μπεν Μπαρνς, Γουίλ Πούλτερ, Σάιμον Πεγκ, Λίαμ Νίσον


Το τελευταίο κεφάλαιο της κινηματογραφικής σειράς Το Χρονικό της Νάρνια, μετά Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα (2005) και Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008) βασίζεται στο τρίτο από τα επτά συνολικά μυθιστορήματα της ομώνυμης σειράς βιβλίων του Σι Ες Λιούις. Μετά την αποτυχία του Πρίγκιπα Κάσπιαν να αποφέρει τα προσδοκόμενα έσοδα, η Disney, που είχε χρηματοδοτήσει τις δύο πρώτες ταινίες, αποχώρησε από τη σειρά. Την παραγωγή της ταινίας Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής (2010) ανέλαβε η 20th Century Fox, η οποία μείωσε σημαντικά τον προϋπολογισμό και αντικατέστησε τον σκηνοθέτη Άντριου Άνταμσον με τον Μάικλ Άπτεντ.

Ακολουθώντας την πλοκή του λογοτεχνικού έργου, τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια, ο Πίτερ και η Σούζαν, δεν συμμετέχουν σε αυτή την περιπέτεια, παρά μόνο πραγματοποιούν από μία μικρή εμφάνιση. Όμως, η παραγωγή διατήρησε σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο βασικό καστ, με εξαίρεση την αντικατάσταση του Έντι Ίζαρντ από τον Σάιμον Πεγκ στο ρόλο του Ρίπιτσιπ. Επίσης παρέμειναν και τα άφθονα και εντυπωσιακά ειδικά εφέ των προηγούμενων κεφαλαίων. Ωστόσο, η πλοκή δεν διαθέτει τη μαγεία, το ενδιαφέρον και τη συνοχή τους, ενώ επίσης στερείται έμπνευσης, νοήματος, και αναδύει μια αίσθηση προχειρότητας.

Αυτή η ιστορία δεν διαδραματίζεται στο γνώριμο βασίλειο, αλλά στη θάλασσα. Οι ήρωες επισκέπτονται μια σειρά νησιών, όπου εντοπίζουν, κυρίως κατά τύχη, τα μαγικά ξίφη και αντιμετωπίζουν ξόρκια, καταραμένες λίμνες και θησαυρούς, μυθικά πλάσματα, αλλά και τις ανασφάλειες τους. Ο Κάσπιαν έχει την ανάγκη να επιβεβαιωθεί ως ηγέτης, η Λούσι πρέπει να αντισταθεί στη ματαιοδοξία και ο Έντμουντ στην επιθυμία του για εξουσία.

Η επεισοδιακή φύση των γεγονότων και η βιασύνη με την οποία οι ήρωες ολοκληρώνουν τον κάθε άθλο και προχωρούν στον επόμενο, δεν επιτρέπουν στους χαρακτήρες να αναπτυχθούν οργανικά. Επιπλέον, οι πειρασμοί στους οποίους καλούνται να αντισταθούν είναι επιφανειακοί και επιπόλαιοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως η Λούσι και ο Έντμουντ παρά τη νεανική τους εμφάνιση είναι και οι δύο ενήλικες, θρυλικοί ηγέτες και τιμημένοι υπερασπιστές του κόσμου της Νάρνια. Ο Γιούστας, ο μοναδικός χαρακτήρας που παρουσιάζει κάποιο μετασχηματισμό, αναδεικνύεται κυρίως μέσα από την όμορφη φιλία του με τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα της ταινίας, τον CGI ποντικό Ρίπιτσιπ.

Συγκριτικά με την προηγούμενη, αυτή η ταινία περιέχει λιγότερα και πιο ήπια βίαια περιστατικά. Περιλαμβάνει έντονες σκηνές δράσης, ήπια αγωνιώδεις στιγμές, περιπετειώδεις καταδιώξεις, μάχες με σπαθιά και δόρατα. Δουλέμποροι αιχμαλωτίζουν ανθρώπους. Άνθρωποι εξαφανίζονται στη μέση της θάλασσας μέσα σε μία μυστηριώδη πράσινη ομίχλη. Άνθρωποι δέχονται επίθεση από ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό. Εκτός από το θάνατο ενός τέρατος, δεν σημειώνονται άλλοι θάνατοι.



Προηγούμενες Ταινίες:
  
"Το Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα"
★★★★★★★☆☆☆
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέσσερα αδέλφια αφήνουν το σπίτι τους στο Λονδίνο για να ζήσουν προσωρινά στην επαρχία. Μια μέρα, ενώ τα παιδιά παίζουν κρυφτό, η μικρότερη αδελφή μπαίνει σε μια μαγική ντουλάπα και μεταφέρεται στον κόσμο της Νάρνια. Εκεί, ο κόσμος των μυθικών πλασμάτων είναι καλυμμένος με χιόνι εξαιτίας της κατάρας της Λευκής Μάγισσας. Όταν και τα τέσσερα αδέλφια συγκεντρώνονται στη Νάρνια ενώνουν τις δυνάμεις τους με το μαγικό λιοντάρι Άσλαν για να πολεμήσουν... (Περισσότερα)


The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
"Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ένα χρόνο μετά την επιστροφή τους από τη Νάρνια, τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Πέβενσι μεταφέρονται απροειδοποίητα πίσω στο μαγικό βασίλειό τους, όπου ανακαλύπτουν πως εκεί έχουν περάσει 1.300 χρόνια. Μόνο ερείπια του κάστρου τους απομένουν και οι παλιοί τους θνητοί φίλοι δεν υπάρχουν πια, ενώ ο Άσλαν έχει εξαφανιστεί εδώ και αιώνες. Όμως υπάρχουν και μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς η μαγεία έχει εξασθενίσει και τα λιγοστά μυθικά πλάσματα που έχουν επιβιώσει κρύβονται στα δάση για να γλυτώσουν από... (Περισσότερα)