Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008)




Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008) 

Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008)
  
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)
"Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν" 
★★★★★★☆☆☆☆
Ένα χρόνο μετά την επιστροφή τους από τη Νάρνια, τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Πέβενσι μεταφέρονται απροειδοποίητα πίσω στο μαγικό βασίλειό τους, όπου ανακαλύπτουν πως εκεί έχουν περάσει 1.300 χρόνια. Μόνο ερείπια του κάστρου τους απομένουν και οι παλιοί τους θνητοί φίλοι δεν υπάρχουν πια, ενώ ο Άσλαν έχει εξαφανιστεί εδώ και αιώνες. Όμως υπάρχουν και μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς η μαγεία έχει εξασθενίσει και τα λιγοστά μυθικά πλάσματα που έχουν επιβιώσει κρύβονται στα δάση για να γλυτώσουν από τις επιθέσεις μιας φυλής ανθρώπων που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στον κόσμο τους. (148 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία: Άντριου Άνταμσον
Ηθοποιοί: Τζόρτζι Χένλεϊ, Μπεν Μπαρνς, Γουίλιαμ Μόζλι, Άννα Πόπλγουελ, Σκάνταρ Κέινς, Πίτερ Ντίνκλατζ, Λίαμ Νίσον, Έντι Ίζαρντ


Το δεύτερο κεφάλαιο της σειράς Το Χρονικό της Νάρνια, μετά Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα (2005), βασίζεται στο δεύτερο κατά σειρά δημοσίευσης μυθιστόρημα της ομώνυμης σειράς βιβλίων του Σι Ες Λιούις. Ωστόσο, στο σύμπαν της Νάρνια αποτελεί χρονολογικά την τέταρτη ιστορία. Τα μυθιστορήματα The Magician's Nephew και The Horse and His Boy που δημοσιεύτηκαν αργότερα, διαδραματίζονται νωρίτερα στην ιστορία της Νάρνια.

Το Χρονικό της Νάρνια: Ο Πρίγκιπας Κάσπιαν (2008) ευνοείται από τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, από τα πλούσια και άρτια ειδικά και οπτικά εφέ, αλλά και από νέους χαρακτήρες, όπως τον σαρκαστικό και ηρωικό νάνο Τράμπκιν και τον ατρόμητο και ικανό ποντικό Ρίπιτσιπ. Όμως, τόσο λόγω της πρωτότυπης ιστορίας όσο και των αλλαγών που πραγματοποίησε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άντριου Άνταμσον, η ταινία απομακρύνεται από τη μαγική και παραμυθένια ατμόσφαιρα της προγενέστερης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Αντίθετα με το πρώτο μέρος, η ταινία επικεντρώνεται στη δράση και σε πιο βίαια και σκοτεινά θέματα, όπως ο ρατσισμός, η γενοκτονία, αλλά και σε δολοφονίες και δολοπλοκίες με σκοπό την ανάληψη εξουσίας. Επιπλέον, οι συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης καταλαμβάνουν λίγο λιγότερο από τη μισή διάρκεια της ταινίας. Αν και είναι αναίμακτες, περιλαμβάνουν αμέτρητους θανάτους.

Αν και όλη η σειρά αποτελεί αλληγορία των ιστοριών του χριστιανισμού, εδώ τα θρησκευτικά στοιχεία δεν είναι τόσο ευδιάκριτα όσο στο πρώτο μέρος. Ωστόσο η επιρροή τους στο σενάριο δημιουργεί ξανά λογικά κενά και ηθικούς προβληματισμούς. Όπως και στην προγενέστερη, το σενάριο υπαγορεύει πως μόνο ο δημιουργός της Νάρνια, ο ανεξήγητα εξαφανισμένος Άσλαν, έχει τη δύναμη να νικήσει το κακό. Παράλληλα, οι ενέργειες των υπόλοιπων χαρακτήρων να σώσουν τον κόσμο οδηγούν μόνο στον θάνατο και την καταστροφή. Παρά την αναγκαιότητα της επιστροφής του όμως, και ενώ έχει γνώση των τραγικών συμβάντων, ο Άσλαν εμφανίζεται για να βοηθήσει μόνο αιώνες αργότερα και υπό την προϋπόθεση της επίκλησής του από την εκλεκτή του.

Η σημασία της ανθρώπινης προσπάθειας και της προσωπικής αξίας ακυρώνεται, επίσης, και από τον ρόλο της μοίρας και την προβολή της κληρονομικής μοναρχίας ως κάποιο είδος θεϊκά αποδεκτής διακυβέρνησης. Επιπλέον αρνητικό στοιχείο, είναι πως οι άνθρωποι, αλλά και ο Άσλαν, επιλέγουν τη βία ως τρόπο επίλυσης των προβλημάτων τους.



Προηγούμενη Ταινία:
  
"Το Χρονικό της Νάρνια: Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα"
★★★★★★★☆☆☆
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τέσσερα αδέλφια αφήνουν το σπίτι τους στο Λονδίνο για να ζήσουν προσωρινά στην επαρχία. Μια μέρα, ενώ τα παιδιά παίζουν κρυφτό, η μικρότερη αδελφή μπαίνει σε μια μαγική ντουλάπα και μεταφέρεται στον κόσμο της Νάρνια. Εκεί, ο κόσμος των μυθικών πλασμάτων είναι καλυμμένος με χιόνι εξαιτίας της κατάρας της Λευκής Μάγισσας. Όταν και τα τέσσερα αδέλφια συγκεντρώνονται στη Νάρνια ενώνουν τις δυνάμεις τους με το μαγικό λιοντάρι Άσλαν για να πολεμήσουν... (Περισσότερα)


Συνέχεια:
 
The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (2010)
"Το Χρονικό Της Νάρνια: Ο Ταξιδιώτης Της Αυγής" 
★★★★★★☆☆☆☆ 
Η Λούσι και ο Έντμοντ μεταφέρονται ξανά στο μαγικό σύμπαν της Νάρνια, αυτή τη φορά μαζί με τον ενοχλητικό ξάδελφό τους, τον Γιούστας. Εκεί συναντούν τον Βασιλιά Κάσπιαν, τον ποντικό Ρίπιτσιπ και το πλήρωμα του πλοίου The Dawn Treader, οι οποίοι ταξιδεύουν στον αχαρτογράφητο ωκεανό με σκοπό να εντοπίσουν τους επτά εξαφανισμένους άρχοντες της Τάλμαρ. Σύντομα οι ήρωες ανακαλύπτουν ότι το κακό, με τη μορφή πράσινης ομίχλης, απειλεί τη Νάρνια και ο μόνος τρόπος να το σταματήσουν είναι να ανακτήσουν τα.... (Περισσότερα)