Οι Μάγισσες (1990)




Οι Μάγισσες (1990)

Οι Μάγισσες (1990)




  
The Witches (1990)
The Witches (1990)
"Οι Μάγισσες" 
★★★★★★☆☆☆☆
Λίγο καιρό μετά τον θάνατο των γονιών του, ο νεαρός Λουκ και η γιαγιά του επισκέπτονται ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Αγγλία. Στο ξενοδοχείο έχουν συγκεντρωθεί μάγισσες από όλη τη χώρα για να παραστούν στο ετήσιο συνέδριό τους. Ο Λουκ άθελά του παρακολουθεί τη Μεγάλη Μάγισσα να διατάζει στις υπόλοιπες να εξαλείψουν όλα τα παιδιά της Αγγλίας. Η τρομακτική αρχηγός παρουσιάζει στις μοχθηρές μάγισσες το μαγικό φίλτρο που δημιούργησε, το οποίο μεταμορφώνει όποιον το πάρει σε ποντίκι. Όταν οι μάγισσες ανακαλύπτουν τον Λουκ χρησιμοποιούν το φίλτρο σε αυτόν. (91 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρόουγκ
Ηθοποιοί: Αντζέλικα Χιούστον, Μάι Ζέτερλινγκ, Τζέισεν Φίσερ, Ρόουαν Άτκινσον

Για τη δημιουργία αυτής της τρομακτικής περιπέτειας φαντασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους πέντε καλλιτέχνες γνωστοί για τις σκοτεινές τους τάσεις. Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, του Βρετανού συγγραφέα κλασικών παιδικών μυθιστορημάτων, όπως τα Ματίλντα, Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο, Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, και Ο ΜΦΓ, Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας. Όπως και τα υπόλοιπα έργα του Νταλ, έτσι και η ιστορία της ταινίας Οι Μάγισσες (1990), εκ πρώτης όψεως αφηγείται μια διασκεδαστικά σκοτεινή περιπέτεια φαντασίας, όμως στο βάθος της αντικατοπτρίζει επώδυνες πτυχές του πραγματικού κόσμου.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο δημιουργός ταινιών τρόμου Νίκολας Ρόουγκ, του οποίου η ταινία Μετά τα Μεσάνυχτα (1973) καταλαμβάνει σταθερά μία από τις πρώτες θέσεις στις λίστες των πιο τρομακτικών ταινιών όλων των εποχών. Το σενάριο ανέπτυξε ο συχνός συνεργάτης του και επίσης βετεράνος ταινιών τρόμου Άλαν Σκοτ. Τη μουσική συνέθεσε ο γνωστός για τις ανατριχιαστικές του μελωδίες Στάνλεϊ Μάγιερς,  ενώ πίσω από την παραγωγή και τα εφέ βρέθηκε ο Τζιμ Χένσον, δημιουργός των Muppets, αλλά επίσης και του σκοτεινού Το Μυστηριώδες Κρύσταλλο (1982).

Αν και ο κάθε ένας από τους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων και των ηθοποιών, φρόντισαν να παρέχουν κάποια πιο παιδικά και κωμικά στοιχεία, η ιστορία είναι γεμάτη απεχθείς εικόνες και απειλές. Η σκηνή κατά την οποία η Μεγάλη Μάγισσα αφαιρεί την ανθρώπινη μεταμφίεση της για να αποκαλύψει τη φρικιαστική πραγματική μορφή της θεωρείται μία από τις πιο τρομακτικές σκηνές του παιδικού κινηματογράφου. Ακόμα και οι υπόλοιπες, λιγότερο τερατόμορφες μάγισσες είναι αποκρουστικές, ενώ η διαδικασία της μεταμόρφωσης διάφορων χαρακτήρων σε ποντίκια είναι έντονη και δυσάρεστη.

Ωστόσο, οι ιδέες της ιστορίας είναι πιο τρομακτικές και από τα στοιχεία φαντασίας, και αυτό επειδή παρουσιάζουν υπαρκτούς κινδύνους της πραγματικής ζωής. Καθώς η γιαγιά του Λουκ του αφηγείται την ιστορία της απαγωγής της παιδικής της φίλης από μία γειτόνισσα, τον προειδοποιεί πως τα τέρατα που θέλουν να βλάψουν τα παιδιά μοιάζουν με τους συνηθισμένους ανθρώπους, φορούν συνηθισμένα ρούχα, ζουν σε συνηθισμένα σπίτια και εργάζονται σε συνηθισμένες δουλειές.