Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)




Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)

Fantastic Mr. Fox (2009)
  
Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)
 Fantastic Mr. Fox (2009)
"Ο Απίθανος Κύριος Φοξ"
★★★★★★★★☆☆
Όταν δύο αλεπούδες και ταλαντούχοι κλεφτοκοτάδες, ο κύριος Φόξ και η γυναίκα του Φελίσιτι, εγκλωβίζονται σε μία παγίδα, η Φελίσιτι αποκαλύπτει στον σύζυγό της πως είναι έγκυος και του ζητά, αν ξεφύγουν, να αλλάξει δουλειά. Δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι απολαμβάνει μια ήσυχη ζωή μαζί με τον έφηβο γιο τους, τον Ας. Όμως, ο κύριος Φοξ ανικανοποίητος από τη δουλειά του ως αρθρογράφος στην τοπική εφημερίδα αρχίζει και πάλι τις επιδρομές σε τρεις γειτονικές φάρμες. Οι τρεις κτηνοτρόφοι ενώνονται για να σκοτώσουν τον κύριο Φοξ, απειλώντας και τα υπόλοιπα ζώα της περιοχής. (87 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Μπιλ Μάρεϊ, Μάικλ Γκάμπον, Όουεν Γουίλσον, Έιντριεν Μπρόντι

Η πρώτη οικογενειακή ταινία του Γουές Άντερσον βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ. Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009) διατηρεί ακέραια τα ώριμα θέματα, τους βαθυστόχαστους διαλόγους, τη χαρακτηριστική αισθητική, και την ιδιόρρυθμη αίσθηση του χιούμορ του σκηνοθέτη. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, και του αριστοτεχνικού, μα τραχιού και σπασμωδικού stop motion, η ταινία απευθύνεται περισσότερο στο ενήλικο και εφηβικό κοινό.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τα βραβεία Critics’ Choice, Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αλλά και για το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, τα οποία τελικά κέρδισε το Ψηλά στον Ουρανό (2009) της Pixar.

Το καστ περιλαμβάνει τρεις νικητές βραβείων Όσκαρ, τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ και Έιντριεν Μπρόντι. Επιπλέον, τους χαρακτήρες ερμηνεύουν φωνητικά και οκτώ ακόμα υποψήφιοι για Όσκαρ, οι Μπιλ Μάρεϊ, Όουεν Γουίλσον, Γουίλεμ Νταφό, Χιούγκο Γκίνες, Ρόμαν Κόπολα, Τζέρεμι Ντόσον, Στίβεν Ραλζ και ο ίδιος ο  Γουές Άντερσον.

Η ταινία αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία μεταξύ του σκηνοθέτη και των ηθοποιών Τζορτζ Κλούνι και Μέριλ Στριπ. Ωστόσο, το υπόλοιπο cast αποτελείται από την τακτική ομάδα συνεργατών του Άντερσον. Επίσης, παρών είναι και σχεδόν όλα τα αφηγηματικά, τεχνικά και αισθητικά διακριτικά χαρακτηριστικά των ταινιών του σκηνοθέτη. Οι θαυμαστές των έργων του θα αναγνωρίσουν την παρουσία της μουσικής της δεκαετίας του ‘60, τα συμμετρικά πλάνα, τα ρετρό κοστούμια και αντικείμενα, και τις αυστηρές Αρ Νουβό χρωματικές παλέτες.

Η κινηματογραφική μεταφορά δεν απομακρύνεται πολύ από το πνεύμα του βιβλίου, το οποίο, με ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια του κυνηγιού, αφηγούνταν την προσπάθεια ενός αφοσιωμένου πατέρα να διασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του. Ωστόσο, η ταινία αλλάζει ελαφρώς τους χαρακτήρες και τις περιστάσεις. Επίσης, προσθέτει μια μικρή εισαγωγή και ένα εναλλακτικό τέλος, ώστε να επεκταθεί και σε αγαπημένα θέματα του σκηνοθέτη. Η ιστορία εξερευνά το τι σημαίνει να είναι κανείς πατέρας και σύζυγος, τις υπαρξιακές ανησυχίες και την κρίση μέσης ηλικίας. Επιπλέον, προσεγγίζει την οικογενειακή δυσλειτουργικότητα που προκύπτει από τον εγωκεντρισμό, τον αδελφικό ανταγωνισμό και τον παρορμητισμό.

Υπάρχουν εκρήξεις, ένας επιθετικός αρουραίος, ένας λυσσασμένος σκύλος, και απειλητικοί άνθρωποι με όπλα, όμως κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν είναι τρομακτικό. Ένας κακός χαρακτήρας επιτίθεται σε άλλους με μαχαίρι και τελικά πεθαίνει ο ίδιος. Οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν διάφορα πτηνά, πολλά εκ των οποίων εμφανίζονται νεκρά. Ένας από τους κτηνοτρόφους έχει έναν τοίχο γεμάτο με κέρατα ζώων ως τρόπαια. Η λέξη cuss χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο αγενών εκφράσεων.