Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)
Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)

Fantastic Mr. Fox (2009)
  
Ο Απίθανος Κύριος Φοξ (2009)
 Fantastic Mr. Fox (2009)
"Ο Απίθανος Κύριος Φοξ"
★★★★★★★★☆☆
Όταν δύο αλεπούδες και ταλαντούχοι κλεφτοκοτάδες, ο κύριος Φόξ και η γυναίκα του Φελίσιτι, εγκλωβίζονται σε μία παγίδα, η Φελίσιτι αποκαλύπτει στον σύζυγό της πως είναι έγκυος και του ζητά, αν ξεφύγουν, να αλλάξει δουλειά. Δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι απολαμβάνει μια ήσυχη ζωή μαζί με τον έφηβο γιο τους τον Ας, μέχρι που ο κύριος Φοξ ανικανοποίητος από τη δουλειά του ως αρθρογράφος στην τοπική εφημερίδα αρχίζει και πάλι τις επιδρομές σε τρεις γειτονικές φάρμες. Οι τρεις κτηνοτρόφοι ενώνονται για να σκοτώσουν τον κύριο Φοξ, απειλώντας και τα υπόλοιπα ζώα της περιοχής. (87 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνι, Μέριλ Στριπ, Τζέισον Σουόρτσμαν, Μπιλ Μάρεϊ, Μάικλ Γκάμπον, Όουεν Γουίλσον, Έιντριεν Μπρόντι


Αν και βασίζεται στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα του Ρόαλντ Νταλ και φέρει τη διάκριση της πρώτης οικογενειακής ταινίας του Γουές Άντερσον, τα ώριμα θέματα της ιστορίας, οι βαθυστόχαστοι διάλογοι, η ιδιόρρυθμη αίσθηση του χιούμορ και το αριστοτεχνικό, μα τραχύ και σπασμωδικό stop motion απευθύνονται περισσότερο στο ενήλικο και εφηβικό κοινό παρά στους νεαρότερους θεατές. Η ταινία ήταν υποψήφια για τα βραβεία Critics’ Choice, Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και για το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, τα οποία τελικά κέρδισε το Ψηλά στον Ουρανό (2009) της Pixar.

Πέραν από τον Τζορτζ Κλούνι και τη Μέριλ Στριπ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το υπόλοιπο cast αποτελείται από την τακτική ομάδα ηθοποιών του Άντερσον και σχεδόν όλα τα αφηγηματικά, τεχνικά και αισθητικά διακριτικά χαρακτηριστικά των ταινιών του σκηνοθέτη είναι παρόντα, όπως η μουσική της δεκαετίας του ‘60, τα συμμετρικά πλάνα, τα ρετρό κοστούμια και αντικείμενα και οι αυστηρές Αρ Νουβό χρωματικές παλέτες.

Χωρίς να απομακρύνεται πολύ από το πνεύμα του βιβλίου, του οποίου η ιστορία, με ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια του κυνηγιού, αφηγούνταν την προσπάθεια ενός αφοσιωμένου πατέρα να διασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς του, η ταινία αλλάζει ελαφρώς τους χαρακτήρες και τις περιστάσεις, και προσθέτει μια μικρή εισαγωγή και ένα εναλλακτικό τέλος ώστε να επεκταθεί και σε αγαπημένα θέματα του σκηνοθέτη. Η ιστορία εξερευνά το τι σημαίνει να είναι κανείς πατέρας και σύζυγος, τις υπαρξιακές ανησυχίες, την κρίση μέσης ηλικίας και την οικογενειακή δυσλειτουργικότητα που προκύπτει από τον εγωκεντρισμό, τον αδελφικό ανταγωνισμό και τον παρορμητισμό.

Υπάρχουν εκρήξεις, ένας επιθετικός αρουραίος, ένας λυσσασμένος σκύλος, και απειλητικοί άνθρωποι με όπλα, όμως κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν είναι τρομακτικό. Ένας κακός χαρακτήρας επιτίθεται σε άλλους με μαχαίρι και τελικά πεθαίνει ο ίδιος. Οι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν διάφορα πτηνά, πολλά εκ των οποίων εμφανίζονται νεκρά. Ένας από τους κτηνοτρόφους έχει έναν τοίχο γεμάτο με κέρατα ζώων ως τρόπαια. Η λέξη cuss χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο αγενών εκφράσεων.