Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1983)




Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1983)

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1983)

  
A Christmas Story (1983)A Christmas Story (1983)
"Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία
★★★★☆☆☆☆☆☆
Στο Κλίβελαντ της δεκαετίας του 1940 και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο 9χρονος Ράλφι προσπαθεί να πείσει τους γονείς του, τη δασκάλα του αλλά και έναν Άι Βασίλη στο τοπικό εμπορικό κέντρο πως το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο είναι ένα αεροβόλο όπλο. Όμως, προς μεγάλη του απογοήτευση, όλοι τον προειδοποιούν πως με το όπλο θα βγάλει το μάτι του. Παράλληλα και καθώς η οικογένειά του προετοιμάζεται για τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, ο Ράλφι ζει μικρές περιπέτειες στο σχολείο, στη γειτονιά, στο σπίτι αλλά και στη φαντασία του. (93 λεπτά) (Ηλικία: 10+)
Σκηνοθεσία:  Μπομπ Κλαρκ
Ηθοποιοί: Μελίντα Ντίλον, Ντάρεν ΜακΓκάβιν, Πίτερ Μπιλίνγκσλι, Ίαν Πετρέλα, Σκοτ Σουάρτς


Η χριστουγεννιάτικη κωμωδία σε σκηνοθεσία του Μπομπ Κλαρκ βασίζεται στο ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ζαν Σέπερντ του 1966 με τίτλο In God We Trust: All Others Pay Cash. Η ταινία Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (1983) αποτελεί μια σατυρική ματιά στην αμερικανική οικογένεια της δεκαετίας του ‘40, γεμάτη με πολλές λεπτομέρειες της εποχής, από τον τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας μέχρι τα ρούχα, τη διακόσμηση και τα αυτοκίνητα.

Κατά την κυκλοφορία της η ταινία έτυχε περιορισμένης αποδοχής από το κοινό και τους κριτικούς. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και λόγω της επανειλημμένης τηλεοπτικής προβολής της στα Αμερικανικά κανάλια την περίοδο των Χριστουγέννων, έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής και πλέον θεωρείται μία από τις πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες του Αμερικανικού κοινού.

Όμως, ακόμα και αν η ταινία μπορεί να εγείρει νοσταλγικά συναισθήματα στο Αμερικανικό ενήλικο κοινό, δύσκολα θα συναντήσει την ίδια απήχηση μέσα σε σύγχρονες οικογένειες του υπόλοιπου κόσμου. Το χιούμορ της βασίζεται κυρίως σε ανάρμοστες, για οικογενειακή ταινία, συμπεριφορές, τόσο από τους παιδικούς χαρακτήρες όσο και από τους ενήλικες. Μεταξύ άλλων περιστατικών, ο Ράλφι καταφεύγει σε ψέματα, χαϊδεύει σεξουαλικά μια λάμπα που έχει σχήμα γυναικείου ποδιού και στη φαντασία του πυροβολεί και σκοτώνει κακοποιούς. Επίσης, χτυπά με μανία ένα επιθετικό παιδί μέχρι που η μητέρα του τον τραβάει από πάνω του, η οποία όμως στη συνέχεια φεύγει με τον γιο της αφήνοντας το παιδί αβοήθητο να αιμορραγεί στο χιόνι. Ένα παιδί ακουμπάει με τη γλώσσα του έναν παγωμένο μεταλλικό στύλο, η οποία κολλάει πάνω του. Επιπλέον, ενήλικες και παιδιά χρησιμοποιούν πολλές αγενείς λέξεις και προσβολές.

Αν και στο τέλος αποδεικνύεται ότι ο κίνδυνος για τον οποίο οι ενήλικες προειδοποιούσαν τον Ράλφι σχετικά με το όπλο είναι πραγματικός, στο σύνολό της η ιστορία λειτουργεί ως διαφήμιση αεροβόλων για παιδιά (η χρήση των οποίων απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18 ετών). Σύμφωνα με τον κατασκευαστή του συγκεκριμένου μοντέλου, το οποίο η εταιρεία περιγράφει ως Χριστουγεννιάτικο Όνειρο, από την κυκλοφορία της ταινίας και μετά πωλούνται εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια όπλα κάθε Χριστούγεννα.