Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης (1985)



Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης (1985)

Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης (1985)

     
Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης (1985)Santa Claus: The Movie (1985)
"Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης"
★★★★★☆☆☆☆☆
Καθώς ο καλόκαρδος ξυλουργός Κλάους και η σύζυγός του Άνια παραδίδουν τα χειροποίητα δώρα τους στα παιδιά των γειτονικών τους χωριών, παγιδεύονται σε μια σφοδρή χιονοθύελλα. Τότε εμφανίζονται ξωτικά που τους μεταφέρουν στον Βόρειο Πόλο και τους αποκαλύπτουν πως ο Κλάους είναι ο Εκλεκτός που περίμεναν για να παραδίδει κάθε παραμονή Χριστουγέννων τα παιχνίδια που φτιάχνουν τα ίδια για τα παιδιά του κόσμου. Αιώνες αργότερα ο βοηθός του Κλάους, το ξωτικό Πατς παρασύρεται στην προσπάθεια ενός άπληστου κατασκευαστή παιχνιδιών να κλέψει τα Χριστούγεννα. (107 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Ζανό Σβαρκ
Ηθοποιοί: Ντάντλεϊ Μουρ, Τζον Λίθγκοου, Ντέιβιντ Χάντλστον, Τζούντι Κόρνγουελ


Μία χριστουγεννιάτικη παιδική ταινία φαντασίας, Βρετανικής και Αμερικανικής συμπαραγωγής, η οποία αφηγείται δύο ιστορίες, διαφορετικές μεταξύ τους τόσο σε πλοκή όσο σε ύφος, τόνο και ατμόσφαιρα.

Το πρώτο μισό της ταινίας Σάντα Κλάους, ο Άι Βασίλης (1985) κερδίζει τον θεατή με τη ζεστασιά, τα γιορτινά κοστούμια, τα πολύχρωμα σκηνικά και τη ταιριαστή μουσική επένδυση του Χένρι Μαντσίνι. Όμως, στο δεύτερο μέρος πραγματοποιείται μια απότομη στροφή ύφους και ο Άι Βασίλης υποβιβάζεται σε υποστηρικτικό χαρακτήρα. Η αδύναμη πλοκή παίρνει τη μορφή σάτιρας της εταιρικής απληστίας σε βάρος του πραγματικού Χριστουγεννιάτικου πνεύματος. Ωστόσο, και ως σάτιρα απογοητεύει, καθώς τα μηνύματα της χαρακτηρίζονται από υποκρισία αφού περιλαμβάνεται μια κατάφωρη τοποθέτηση καταναλωτικών προϊόντων και εταιρικών σημάτων.

Το πρώτο, πιο μαγικό, μέρος αφηγείται την εκδοχή των σεναριογράφων Ντέιβιντ και Λέσλι Νιούμαν σχετικά με την προέλευση του Άγιου Βασίλη, οι οποίοι παρέχουν τις δικές τους απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες απορίες που έχουν τα παιδιά για τον εμβληματικό ήρωα των γιορτών.

Το δεύτερο μέρος εκτυλίσσεται αιώνες αργότερα, στη δεκαετία του 1980, και ακολουθεί το καλοπροαίρετο και εφευρετικό μα φιλόδοξο ξωτικό Πατς. Ο Πατς αναλαμβάνει τη θέση του βοηθού του Άι Βασίλη, όμως μετά από μια αποτυχία, παραιτείται, εγκαταλείπει τον Βόρειο Πόλο και ταξιδεύει ως στη Νέα Υόρκη, όπου συναντά τον άπληστο κατασκευαστή παιχνιδιών B.Z. Ο Πατς ελπίζοντας να αποδείξει τον εαυτό του στον Άι Βασίλη συνεργάζεται με τον B.Z. αγνοώντας πως ο αδίστακτος επιχειρηματίας επιθυμεί να εξαλείψει τον Άι Βασίλη, ώστε να μονοπωλήσει την παγκόσμια χριστουγεννιάτικη αγορά παιχνιδιών.

Η ταινία προσφέρει κάποια θετικά μηνύματα για το ήθος, την ανιδιοτελή προσφορά, την ομαδικότητα και την αξία των χειροποίητων δώρων. Όμως το δεύτερο μέρος περιέχει έντονη τοποθέτηση προϊόντων, ήπια αγενείς εκφράσεις, χρήση καπνού, κατανάλωση αλκοόλ και αρνητικές συμπεριφορές διάφορων υποστηρικτικών χαρακτήρων, όπως εκφοβισμός και η απαγωγή ενός παιδιού.