Μάγια η Μέλισσα: Η Ταινία (2014)




Μάγια η Μέλισσα: Η Ταινία (2015)

Maya the Bee Movie (2014)


  
Μάγια η Μέλισσα: Η Ταινία (2014)Maya the Bee Movie (2014)
"Μάγια η Μέλισσα: Η Ταινία" 
★★★★★★☆☆☆☆
Η Μάγια είναι μία γλυκιά μελισσούλα γεμάτη ενθουσιασμό και περιέργεια που δεν μπορεί να ακολουθήσει τους καταπιεστικούς κανόνες της κυψέλης. Όταν ο βασιλικός πολτός χάνεται, η σύμβουλος της Βασίλισσας σπεύδει να κατηγορήσει τις σφήκες. Η Μάγια και ο καλύτερος της φίλος, Γουίλι, βγαίνουν στο λιβάδι όπου βρίσκουν νέους φίλους, μεταξύ των οποίων και μία νεαρή σφήκα, τον περιπετειώδη Στιν. Οι φίλοι θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να δώσουν ένα τέλος στη διαμάχη μεταξύ των μελισσών και των σφηκών. (89 λεπτά) (Ηλικία: 3+) 
Σκηνοθεσία: Άλεξ Στάντερμαν
Ηθοποιοί: Κόκο Γκίλις, Κόντι Σμιτ - ΜακΦι, Τζόελ Φράνκο, Νόα Τέιλορ

Με ζωντανά χρώματα, άφθονη παιδική δράση και σαφή μηνύματα για τη φιλία μεταξύ των λαών, αυτή η Αυστραλιανή, Γερμανική και Βέλγικη συμπαραγωγή βασίζεται στο παιδικό βιβλίο με τίτλο Οι περιπέτειες της Μάγια της Μέλισσας, του Γερμανού συγγραφέα Βάλντεμαρ Μπόνσελς, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1912.

Το βιβλίο του Μπόνσελς ήταν ένα προπαγανδιστικό έργο που επιχειρούσε να εκφοβίσει τα νεαρά κορίτσια της Γερμανίας να πιστέψουν ότι η ανεξαρτησία, η ελευθερία και η μη συμμόρφωση στις κυβερνητικές προσταγές οδηγούν στον κίνδυνο και τη μοναξιά.

Η Μάγια η Μέλισσα: Η Ταινία (2015) παραμένει αρκετά κοντά στην αρχική ιστορία, αλλά καταφέρνει να αντικαταστήσει το μιλιταριστικό και φασιστικό περιεχόμενο της με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδέες. Η νέα ιστορία αναδεικνύει τη σημασία της ελεύθερης βούλησης, της κατανόησης και της ευγενικής συμπεριφοράς προς όλους τους ανθρώπους, όσο διαφορετικοί και αν είναι από εμάς.

Πρότυπα και μηνύματα

Η πρόσχαρη και ατρόμητη Μάγια ονειρεύεται μια συναρπαστική ζωή ελευθερίας και ανακάλυψης, μακριά από τους ατελείωτους κανόνες της κυψέλης. Σύντομα βρίσκεται στο μυστηριώδες και μαγευτικό λιβάδι όπου συνειδητοποιεί ότι όντως υπάρχουν κίνδυνοι. Ωστόσο, τα έντομα που διδάχτηκε να φοβάται δεν είναι απειλητικά. Ο συνεσταλμένος Γουίλι, εκτιμά τη φιλία του με την Μάγια, αγαπά τον ενθουσιασμό που φέρνει στη ζωή του και όταν χρειαστεί δείχνει γενναιότητα και τόλμη. Ο Στιν είναι ένα μια γενναία νεαρή σφήκα που έχει καθοδηγηθεί από τον πατέρα του να πιστέψει ότι οι μέλισσες είναι ο φυσικός του εχθρός. Όμως, μετά τη συνάντηση του με τη Μάγια και τον Γουίλι, ο Στιν συνειδητοποιεί πως οι μέλισσες και οι σφήκες μπορούν να είναι φίλοι.

Εκτός από τα μηνύματα της αποδοχής του διαφορετικού και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, η ιστορία προωθεί και άλλες ενθαρρυντικές ιδέες. Με άμεσο και κατανοητό τρόπο παρουσιάζεται η σημασία για την κοινωνία και το άτομο ο κάθε ένας να βρίσκει τον ρόλο του στη ζωή με βάση τα ταλέντα και τις ικανότητές του. Επίσης τονίζεται η σημασία του να υποστηρίζει κανείς την αλήθεια, ακόμα και όταν αυτό είναι τρομακτικό. Επιπλέον μηνύματα αφορούν τα οφέλη της φιλίας, της αλληλοβοήθειας, της διασκέδασης και της ανακάλυψης.

Η δράση και οι ανταγωνιστικοί χαρακτήρες είναι τόσο ήπια στοιχεία που είναι απίθανο να τρομάξουν ακόμα και τα πιο ευαίσθητα νεαρά παιδιά.



Επόμενη Ταινία:

"Μάγια η Μέλισσα: The Honey Games" 
★★★★★★☆☆☆☆
Καθώς οι ετήσιοι Αγώνες Μελιού πλησιάζουν, η Αυτοκράτειρα των Μελισσών διατάζει τη Βασίλισσα της Μάγια να “προσφέρει” τη μισή ποσότητα του λιγοστού μελιού της κυψέλης της για τη διοργάνωση. Φοβούμενη πως αυτό θα προκαλέσει λιμό στην αποικία και παρά την αντίθεση της Βασίλισσας, η Μάγια επισκέπτεται την Αυτοκράτειρα για να της αλλάξει γνώμη. Όμως, μετά από ένα ατυχές περιστατικό η Μάγια καλείται να ηγηθεί μιας αδύναμης ομάδας στους Αγώνες, και ενώ αν νικήσουν η κυψέλη θα μπορέσει να κρατήσει το... (Περισσότερα)



Τηλεοπτικές Σειρές:


Mitsubachi Maya no Βoken (1975)
"Μάγια, η Μέλισσα" 
★★★★★★★☆☆☆
Στην αγαπημένη άνιμε σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του '70 ακολουθούμε τη νεαρή μέλισσα Μάγια και τους φίλους της καθώς ζουν περιπέτειες μέσα και έξω από την κυψέλη. (30 λεπτά) (Ηλικία: 3+)




Maya the Bee (2012)
"Μάγια, η Μέλισσα" 
★★★★★★★☆☆☆
Οι νέες, επικές περιπέτειες της μικρής μέλισσας με τη μεγάλη καρδιά! (13 λεπτά) (Ηλικία: 3+)