Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)



Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)

Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)


Finding Nemo (2003)
"Ψάχνοντας τον Νέμο" 
★★★★★★★★★★ 
Δύο ψάρια κλόουν, ο Μάρλιν και ο νεαρός μοναχογιός του ο Νέμο, ζουν στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας. Την πρώτη μέρα του στο σχολείο, το ενθουσιώδες ψαράκι αντιδρώντας στην υπερπροστατευτικότητα του πατέρα του απομακρύνεται από το φράγμα, αιχμαλωτίζεται από δύτες και καταλήγει στο μικρό ενυδρείο ενός οδοντιάτρου στο Σίδνεϊ. Ο απεγνωσμένος πατέρας του ξεκινά ένα επικό ταξίδι για να τον βρει, συνοδευόμενος από την Ντόρι, ένα πρόθυμο ψάρι Μπλε Τανγκ με αδύναμη μνήμη, αλλά και αναπάντεχα ταλέντα. (100 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Άντριου Στάντον, Λι Ανκρίτς
Ηθοποιοί: Άλμπερτ Μπρουκς, Έλεν ΝτιΤζένερις, Γουίλεμ Νταφόε, Ελίζαμπεθ Πέρκινς, Τζέφρεϊ Ρας


H 5η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar είναι μια συναρπαστική υποβρύχια περιπέτεια, η οποία ανάμεσα σε άλλες μεγάλες διακρίσεις τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και τη 10η θέση της λίστας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI) με τις Σημαντικότερες Ταινίες Κινουμένων Σχεδίων Όλων των Εποχών. Επίσης, το Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) κατέκτησε και τον τίτλο της Πιο Κερδοφόρας Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Όλων των Εποχών, τον οποίο διατήρησε μέχρι την κυκλοφορία του Σρεκ 2 (2004). Η ταινία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Άντριου Στάντον, ο οποίος πέντε χρόνια αργότερα κέρδισε το δεύτερο του Όσκαρ με το ΓΟΥΟΛ·Υ (2008). Συν-σκηνοθέτης ήταν ο Λι Άνκριτς, ο σκηνοθέτης των μεταγενέστερων, επίσης βραβευμένων με Όσκαρ, Toy Story 3 (2010) και Coco (2017).

Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο, όπως όλα τα προηγούμενα έργα της Pixar και πολλά από αυτά που ακολούθησαν, αφηγείται μέσα από επικίνδυνες, φανταστικές μα ταυτόχρονα οικείες καταστάσεις, μια ιστορία για παιδιά από την οπτική ενός ενήλικου κεντρικού χαρακτήρα. Η πλούσια δράση συνδυάζεται με ένα εξαιρετικά ευρύ συναισθηματικό φάσμα με έντονα δραματικά στοιχεία και ιδέες που ενθαρρύνουν την εσωτερική αναζήτηση. Τα μηνύματα της ιστορίας επισημαίνουν την αξία της ομαδικής εργασίας, της αποφασιστικότητας, του θάρρους και της σταδιακής ανεξαρτητοποίησης των παιδιών.

Καλλιτεχνικά στοιχεία

Η επίσης υποψήφια για Όσκαρ ορχηστρική επένδυση του Τόμας Νιούμαν διαθέτει το χιούμορ, την παιχνιδιάρικη διάθεση και τους funk και jazz ρυθμούς των προηγούμενων σκορ του στούντιο. Επιπλέον, διευρύνει τους μουσικούς ορίζοντες της Pixar με πιο σοβαρούς και συχνά απειλητικούς τόνους. Η ποικιλομορφία των κομματιών και των κλασικών, φυσικών και ηλεκτρονικών ήχων δημιουργεί έναν ονειρικό κόσμο, ενώ διακρίνει και ενισχύει τους χαρακτήρες με ξεχωριστά μουσικά θέματα.

Οι εκφραστικές φωνητικές ερμηνείες του διάσημου και έμπειρου κωμικού καστ, αλλά και των ταλαντούχων παιδιών ηθοποιών, προσφέρουν ζεστασιά στους υποθαλάσσιους ήρωες και αποτυπώνουν με φυσικότητα τα συναισθήματα τους. Ο Άλμπερτ Μπρουκς και η Έλεν ΝτιΤζένερις, χαρίζουν εκτός της φωνής και στοιχεία της προσωπικότητας τους στον Μάρλιν και την Ντόρι. Μάλιστα, έμπνευση της Ντόρι αποτέλεσε η ίδια η ΝτιΤζένερις, προτού ακόμα της ζητηθεί να συμμετάσχει στην ταινία.

Οι ποικίλες μορφές θαλάσσιας ζωής διαφέρουν τόσο σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα όσο και σε προσωπικότητα, ενώ αναδεικνύονται μέσα από ένα εκθαμβωτικό ιμπρεσιονιστικό περιβάλλον. Ο τροπικός βυθός του Ειρηνικού Ωκεανού αποτυπώνεται με απλά γεωμετρικά σχήματα και ολοζώντανα χρώματα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός, το οποίο με τις εναλλαγές του διαμορφώνει αντίστοιχα και την ατμόσφαιρα.

Η πλοκή της ταινίας Ψάχνοντας τον Νέμο (2003)

Σε μια τραγική αρχική σκηνή, ένα μπαρακούντα τρώει τη σύζυγο του Μάρλιν και όλα τα αυγά της εκτός από ένα. Ο Μάρλιν μεγαλώνει μόνος του τον μονάκριβο γιο του, τον Νέμο. Το ψαράκι που γεννήθηκε με ένα παραμορφωμένο πτερύγιο λόγω του χτυπήματος που υπέστη το αυγό του από την επίθεση του μπαρακούντα, ξεκινά την πρώτη του μέρα στο σχολείο γεμάτο ενθουσιασμό. Ο Μάρλιν με στοργή και ενθάρρυνση έχει καταφέρει να εμπνεύσει στον Νέμο σιγουριά και αυτοπεποίθηση παρά τη σωματική του αναπηρία. Ωστόσο, ο ίδιος είναι νευρικός, ανήσυχος και αμφιβάλει για το αν ο γιος του είναι έτοιμος να πάει στο σχολείο.

Η υπερπροστατευτικότητα του πατέρα του, κάνει τον Νέμο ανυπόμονο να του αποδείξει πως μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν οι χειρότεροι φόβοι του Μάρλιν. Ο Νέμο αιχμαλωτίζεται από έναν δύτη, ο οποίος τον παίρνει στο σκάφος του και απομακρύνεται.

Ο τρομοκρατημένος πατέρας αψηφά χωρίς δεύτερη σκέψη τους φόβους του και με αποφασιστικότητα ακολουθεί στοιχεία και ξεκινά ένα επικό ταξίδι στον αχανή Ειρηνικό Ωκεανό για να πάρει πίσω τον γιο του. Στο ταξίδι του γνωρίζει ασυνήθιστους χαρακτήρες και έρχεται αντιμέτωπος με φυσικούς και ανθρώπινους κινδύνους. Ο Μάρλιν διδάσκεται πολλά για τον κόσμο και ακόμα περισσότερα για τον εαυτό του και τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του.

Παράλληλα, ο Νέμο με τη βοήθεια νέων φίλων, προσπαθεί να αποδράσει από το ενυδρείο όπου κρατείται. Όταν όμως έρχεται αντιμέτωπος με μια θεωρητικά αναπόφευκτη μοίρα, χάνει το κουράγιο του. Ωστόσο, όταν μαθαίνει για την υπερπροσπάθεια του Μάρλιν να τον βρει, οι ελπίδες του αναπτερώνονται. Το νεαρό ψαράκι αποκτά θάρρος και κάνει και ο ίδιος τολμηρά σχέδια για να επιστρέψει κοντά του. Αργότερα, χρησιμοποιώντας τις νέες του ικανότητες για να σώσει και άλλα ψάρια, κερδίζει τελικά την πολυπόθητη και ζωτικής σημασίας εμπιστοσύνη του πατέρα του.

Αν και εμφανίζονται κάποια τρομακτικά πλάσματα του βυθού και υπάρχουν αρκετές ήπια αγωνιώδεις σκηνές και κάποιες δραματικές στιγμές, η ταινία διακρίνεται για τη δροσερή και γεμάτη ενέργεια παιδική ατμόσφαιρά της και τα πολύτιμα, άμεσα κατανοητά μηνύματά της. 


Συνέχεια:

Finding Dory (2016)
"Ψάχνοντας την Ντόρι" 
★★★★★★★★☆☆☆
Ένα χρόνο μετά την επική της περιπέτεια στο πλευρό του Μάρλιν ψάχνοντας τον Νέμο, η Ντόρι ζει πλέον κοντά τους στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας. Όταν το αισιόδοξο ψαράκι με την αδύναμη μνήμη θυμάται ξαφνικά τους γονείς της, τους οποίους έχασε όταν ήταν ακόμα παιδί, ξεκινά με τους φίλους της ένα νέο περιπετειώδες ταξίδι για να τους βρει. Τα στοιχεία που ακολουθούν τους οδηγούν σε ένα Ινστιτούτο Θαλάσσιας Ζωής στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, στην Καλιφόρνια, όπου... (Περισσότερα)