Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959)



Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959)

Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959)


  
Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959)Journey to the Center of the Earth (1959)
"Ταξίδι στο Κέντρο της Γης"
★★★★★★☆☆☆☆
Το 1880, ο καθηγητής γεωλογίας Όλιβερ Λίντενμπρουκ και ο φοιτητής του, Άλεκ ΜακΓιούεν, ανακαλύπτουν μέσα σε μια πέτρα λάβας ένα αντικείμενο με μια μυστηριώδη επιγραφή. Το αντικείμενο ανήκε σε έναν Ισλανδό γεωλόγο που εξαφανίστηκε 300 χρόνια νωρίτερα, αφού προηγουμένως είχε ισχυριστεί ότι ανακάλυψε μια διαδρομή προς το κέντρο της Γης. Ο Λίντενμπρουκ και ο ΜακΓιούεν, μαζί με έναν Ισλανδό οδηγό, τον Χανς Μπέλκερ και την Κάρλα Γκέτεμποργκ, σύζυγο ενός δολοφονημένου αντίπαλου γεωλόγου, ακολουθούν τις οδηγίες της επιγραφής και ταξιδεύουν προς στο κέντρο της Γης. (132 λεπτά) (Ηλικία: 10+) 
Σκηνοθεσία: Χένρι Λέβιν
Ηθοποιοί: Τζέιμς Μέισον, Πατ Μπουν, Αρλίν Νταλ, Πίτερ Ρόνσον, Νταϊάν Μπέικερ


Το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1959) της 20th Century Fox είναι η τρίτη κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν μέσα στη δεκαετία του 1950. Είχε προηγηθεί η ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ 20.000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα (1954) (όπου και εκεί πρωταγωνιστούσε ο Τζέιμς Μέισον) και η υπερπαραγωγή του Μάικ Τοντ Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες (1956).

Αν και η ιστορία παραμένει ενδιαφέρουσα, ο παραγωγός Τσαρλς Μπράκετ και ο σεναριογράφος Γουόλτερ Ρέις απομακρύνθηκαν από το πρωτότυπο μυθιστόρημα. Οι δυο τους άλλαξαν βασικά σημεία της πλοκής αλλά και τις προσωπικότητες, τα ονόματα και την προέλευση των υπαρχόντων χαρακτήρων. Ταυτόχρονα διπλασίασαν το καστ με νέους χαρακτήρες, όπως τον καθηγητή Γκέτεμποργκ, την σύζυγό του Κάρλα, την πάπια Γκέντρουντ, τον Κόμη Σέικνουσεμ και τον βοηθό του.

Παρά αυτές τις αλλαγές, οι δημιουργοί δεν έκαναν προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν ή να αιτιολογήσουν εσφαλμένα στοιχεία σχετικά με τις αρχές της φυσικής, της γεωλογίας και της βιολογίας, τα οποία αν και κατά την κυκλοφορία του βιβλίου το 1864 θεωρούνταν πιθανά, 95 χρόνια αργότερα είχαν πλέον αποδειχθεί ως ανυπόστατα.

Επιπλέον, οι αντιλήψεις του καθηγητή Λίντενμπρουκ περί ανδρικής υπεροχής και η συνεχής υποτίμηση της ικανής Κάρλα Γκέτεμποργκ αποκλειστικά λόγω του φύλου της, αν και γίνεται εμφανές πως είναι λανθασμένες, αντικατοπτρίζουν απαρχαιωμένα στερεότυπα.

Ωστόσο, με τη βοήθεια ενός ενήλικου που να υποδεικνύει αυτά τα ζητήματα, οι νεαροί θεατές μπορούν να σχηματίσουν μια ιδέα για το πόσο έχει εξελιχθεί η επιστήμη και η κοινωνία από τα τέλη του 19ου αιώνα και να εκτιμήσουν τα επιτεύγματα του 20ού.

Αν και τα πρώτα 50 λεπτά της ταινίας διαδραματίζονται με αργό ρυθμό πάνω από την επιφάνεια της γης, από τη στιγμή που ξεκινά η κατάβαση η ταινία χαρακτηρίζεται από συνεχή περιπετειώδη δράση. Μεταξύ άλλων φυσικών φαινομένων, οι ήρωες αντιμετωπίζουν ένα βράχο που κατρακυλά, μια πλημμύρα, μια παλιρροϊκή δίνη και ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Περιλαμβάνονται ένας πυροβολισμός, η δολοφονία ενός προσφιλούς ζώου και ένας θάνατος από κατολίσθηση. Εμφανίζονται γιγάντιες σαύρες,  δύο πτώματα και ένας σκελετός.