Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008)




Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008)

Nim's Island (2008)


  
Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008)Nim's Island (2008)
"Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας"
★★★★★★★☆☆☆
Η 11χρονη Νιμ ζει μαζί με τον πατέρα της, τον Τζακ, σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Νότιου Ειρηνικού, μαθαίνοντας μέσα από τη φύση και τα βιβλία, εκ των οποίων τα αγαπημένα της είναι οι περιπέτειες του ηρωικού «Άλεξ Ρόβερ». Όταν ο πατέρας της φεύγει με το σκάφος του για μια επιστημονική αποστολή, η Νιμ λαμβάνει ένα email που απευθύνεται στον Τζακ με αποστολέα τον Άλεξ Ρόβερ. Η Νιμ φαντάζεται πως πρόκειται για τον ατρόμητο εξερευνητή, ενώ στην πραγματικότητα είναι από τη συγγραφέα των βιβλίων του, την αγοραφοβική Αλεξάντρα Ρόβερ. Όταν ο Τζακ δεν επιστρέφει στην ώρα του, η Νιμ ζητά τη βοήθεια της Άλεξ. (96 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Λέβιν, Τζένιφερ Φλάκετ
Ηθοποιοί: Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Τζόντι Φόστερ, Τζέραλντ Μπάτλερ

Βασισμένη στο βραβευμένο ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Καναδοαυστραλής συγγραφέα Γουέντι Ορ, η διασκεδαστική αυτή παιδική ταινία αναδύει μια αίσθηση παλιάς, κλασικής οικογενειακής περιπέτειας. Το Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008) προσφέρει ένα άμεσο μήνυμα για το θάρρος, μια ικανότατη ηρωίδα που αποτελεί αξιόλογο πρότυπο για τα παιδιά, τροπικά τοπία με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενθουσιασμό, χιούμορ και άπλετη δράση.

Μηνύματα

Το κύριο μήνυμα είναι ότι το θάρρος βρίσκεται σε κάθε απόφαση που λαμβάνει κανείς κάθε μέρα, και ότι ο καθένας μπορεί να είναι ήρωας, αν το επιλέξει. Κάθε ένας από τους τρεις χαρακτήρες γίνεται ο ήρωας της δικής του ιστορίας, δοκιμάζοντας τον εαυτό του σε αντίξοες συνθήκες και διαπιστώνοντας τις δυνατότητές του. Η Νιμ καλείται να προστατεύσει το νησί της από την εισβολή τουριστών. Ταυτόχρονα, ο Τζακ προσπαθεί αποφασιστικά για να επιστρέψει στην κόρη του. Η Αλεξάνδρα αποφασίζει να ταξιδέψει σε έναν κόσμο γεμάτο με όσα φοβάται για να βοηθήσει ένα άγνωστο κορίτσι.

Ένα εξαιρετικό πρότυπο

Η Νιμ είναι ένα δυνατό, ανεξάρτητο, ενθουσιώδες, επινοητικό και εφευρετικό παιδί που λατρεύει τα βιβλία, τη φύση, την επιστήμη και τα ζώα όλων των ειδών. Οι ικανότητές της, όπως το να μπορεί με άνεση να χρησιμοποιεί εργαλεία, να αποκαθιστά ζημιές, να αναπτύσσει στρατηγικά σχέδια και να κατασκευάζει απλές μηχανές, είναι αξιοσημείωτες. Ωστόσο, δεν εμπίπτουν στη σφαίρα του φανταστικού. Αντίθετα, αυτές είναι δεξιότητες που ένα παιδί 11 ετών μπορεί να κατέχει στην πραγματικότητα, αν είναι πρόθυμο να μάθει και λάβει τη σωστή καθοδήγηση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Η ταινία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Oι άφθονες στιγμές κινδύνου έχουν καθαρά περιπετειώδη, και όχι τρομακτική, διάθεση, όπως καταιγίδες, τρικυμίες, μια ηφαιστειακή έκρηξη και μία επικίνδυνη πτήση ελικοπτέρου. Κάποιες σύντομες σκηνές φαντασίας, που φαίνεται να εμπνέονται από τις ταινίες του Ιντιάνα Τζόουνς, έχουν πιο βίαιες μα χιουμοριστικές αναμετρήσεις. Υπάρχουν κάποιες αρνητικές απεικονίσεις Αυστραλών και ιθαγενών κατοίκων των νησιών του Νότιου Ειρηνικού. Στην εισαγωγή υπάρχει μια εικονογραφημένη αφήγηση σχετικά με τον θάνατο της μητέρας της Νιμ, όταν το κορίτσι ήταν ακόμα μωρό.

Sequel

Πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε η συνέχεια Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013). Το sequel βασίστηκε στο 2ο μυθιστόρημα της σειράς με τίτλο “Η Νιμ στη Θάλασσα”. Για τη συνέχεια δεν επέστρεψε κανένας από τους ηθοποιούς του αρχικού καστ.



Συνέχεια:

Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013)Return to Nim's Island (2013)
"Επιστροφή στο Νησί της Νιμ"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν οι ιδιοκτήτες του πλοίου Buccaneer λαμβάνουν άδεια να χτίσουν ένα τουριστικό θέρετρο στο νησί της Νιμ, το 14χρονο κορίτσι και ο πατέρας της, ο Τζακ, επιδιώκουν ξεχωριστά σχέδια για να τους σταματήσουν. Ταυτόχρονα, ο μοναδικός άλλος άνθρωπος που κατοικεί στο νησί, ο νέος βοηθός του Τζακ, ο Φίλιξ, προσπαθεί να βρει το κουράγιο να εξερευνήσει το άγριο περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, ο Έντμουντ, ένα αγόρι που είχε συναντήσει παλαιότερα τη Νιμ, το σκάει από το σπίτι του στην Αυστραλία με σκοπό να την... (Περισσότερα)