Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013)




Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013)

Return to Nim's Island (2013)

  
Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013)Return to Nim's Island (2013)
"Επιστροφή στο Νησί της Νιμ"
★★★★★★☆☆☆☆
Όταν οι ιδιοκτήτες του πλοίου Buccaneer λαμβάνουν άδεια να χτίσουν ένα τουριστικό θέρετρο στο νησί της Νιμ, το 14χρονο κορίτσι και ο πατέρας της, ο Τζακ, επιδιώκουν ξεχωριστά σχέδια για να τους σταματήσουν. Ταυτόχρονα, ο μοναδικός άλλος άνθρωπος που κατοικεί στο νησί, ο νέος βοηθός του Τζακ, ο Φίλιξ, προσπαθεί να βρει το κουράγιο να εξερευνήσει το άγριο περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, ο Έντμουντ, ένα αγόρι που είχε συναντήσει παλαιότερα τη Νιμ, το σκάει από το σπίτι του στην Αυστραλία με σκοπό να την ξανασυναντήσει, οδηγώντας όμως άθελά του στο νησί μια οικογένεια άπληστων λαθροκυνηγών. (90 λεπτά) (Ηλικία: 7+) 
Σκηνοθεσία: Μπρένταν Μαρ
Ηθοποιοί: Μάθιου Λίλαρντ, Μπάιντι Ίρβιν, Τόμπι Γουάλας, Τζον Γουότερς


Βασισμένη στο παιδικό βιβλίο της Καναδοαυστραλής Γουέντι Ορ “Nim at Sea” (2007), η συνέχεια της ταινίας Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008) προχωρά τρία χρόνια μπροστά για να αφηγηθεί μια νέα περιπέτεια των κατοίκων του απομονωμένου νησιού του Νότιου Ειρηνικού. Με μια εξ ολοκλήρου νέα ομάδα πίσω από την παραγωγή, η ταινία Επιστροφή στο Νησί της Νιμ (2013) είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να την δει κανείς ανεξάρτητα από το αν έχει δει την προηγούμενη.

Ωστόσο, εκείνοι που έχουν απολαύσει την πρωτότυπη θα απογοητευτούν από την αλλαγή του καστ, καθώς οι πρωταγωνιστές Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν και Τζέραλντ Μπάτλερ έχουν αντικατασταθεί από τους Μπίνντι Έργουιν και Μάθιου Λίλαρντ αντίστοιχα, οι οποίοι παρά την διαφορετική τους προσέγγιση είναι αν μη τι άλλο συμπαθητικοί. Μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η απουσία του χαρακτήρα που ερμήνευσε στην πρώτη ταινία η Τζόντι Φόστερ, αυτόν της Αλεξάντρα Ρόβερ, για την απομάκρυνση της οποίας δίνεται μόνο μια συνοπτική εξήγηση.

Συγκριτικά με το πρωτότυπο, είναι σαφές ότι η αξία της παραγωγής είναι μειωμένη, παραπέμποντας περισσότερο σε τηλεοπτική ταινία παρά σε κινηματογραφική παραγωγή. Επιπλέον, το πιο σύγχρονο σενάριο στερείται της ατμόσφαιρας και του ενδιαφέροντος του πρώτου. Ωστόσο αυτά που διατηρούνται ανέπαφα είναι η παρουσίαση της Νιμ ως ένα ισχυρό γυναικείο πρότυπο και η στέρεη σχέση μεταξύ πατέρα και κόρης. Επιπλέον σταθερά αποτελεί και το πνεύμα της περιπέτειας που προκύπτει από τα άγρια ​​ζώα, την κινούμενη άμμο, τις αναρριχήσεις απότομων γκρεμών και την επιπρόσθετη ύπαρξη αδίστακτων ανταγωνιστών.

Υπάρχουν μηνύματα σχετικά με τη φιλία, την οικογένεια, την επιμονή και το θάρρος. Η ιστορία επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά μηνύματα σχετικά με την προστασία των απειλούμενων ειδών και την καταστροφή των βιοτόπων τους. Δυστυχώς, αυτά τα μηνύματα φαντάζουν υποκριτικά, καθώς όπως συνέβη και στην προηγούμενη ταινία, γίνεται ευρεία χρήση αληθινών εκπαιδευμένων ζώων.

Οι λαθροθήρες αιχμαλωτίζουν διάφορα ζώα και ένας από αυτούς απειλεί τη Νιμ με μαχαίρι, ενώ ο ίδιος αργότερα προσπαθεί ενεργά να σκοτώσει τη Νιμ και τον Έντμουντ. Η γενικότερη όμως ανάλαφρη ατμόσφαιρα μετριάζει αρκετά την απειλή και την αγωνία.



Προηγούμενη Ταινία:

Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας (2008)Nim's Island (2008)
"Ταξίδι στο Νησί της Φαντασίας"
★★★★★★★☆☆☆
Η 11χρονη Νιμ ζει μαζί με τον πατέρα της, τον Τζακ, σε ένα αχαρτογράφητο νησί του Νότιου Ειρηνικού, μαθαίνοντας μέσα από τη φύση και τα βιβλία, εκ των οποίων τα αγαπημένα της είναι οι περιπέτειες του ηρωικού «Άλεξ Ρόβερ». Όταν ο πατέρας της φεύγει με το σκάφος του για μια επιστημονική αποστολή, η Νιμ λαμβάνει ένα email που απευθύνεται στον Τζακ από τον αποστολέα Άλεξ Ρόβερ και φαντάζεται πως πρόκειται για τον εξερευνητή, ενώ στην πραγματικότητα είναι από τη συγγραφέα των βιβλίων, την αγοραφοβική... (Περισσότερα)