A Whisker Away (2020)




A Whisker Away (2020)

A Whisker Away (2020)
   
Nakitai watashi wa neko o kaburu  (2020)
Nakitai watashi wa neko o kaburu (2020)
"A Whisker Away"
★★★★★★★★☆☆
Αν και απογοητευμένη από τη ζωή της, η έφηβη Μίγιο Σασάκι παρουσιάζεται μπροστά σε όλους χαρούμενη και ατρόμητη. Ένα βροχερό βράδυ, η Μίγιο παίρνει από έναν μυστηριώδη ανθρωπόμορφο γάτο μια μαγική μάσκα που της επιτρέπει να μεταμορφώνεται σε γάτα. Το ίδιο βράδυ, το κορίτσι με τη μορφή γάτας συναντά τον συμμαθητή της Κέντο Χινόντε. Η τρυφερότητα και ο ευγενικός χαρακτήρας του αγοριού κάνουν τη Μίγιο να τον ερωτευτεί παράφορα. Από τότε, τα απογεύματα ο Κέντο έχει για συντροφιά τη γάτα, ενώ τα πρωινά στο σχολείο προβληματίζεται από τις εκδηλώσεις αγάπης της Μίγιο. (104 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Τζουνίτσι Σάτο, Ταμοτάκα Σιμπαϊάμα
Ηθοποιοί:
(Iαπωνικά) Μιράι Σίντα, Νατσούκι Χανάε, Χιροάγκι Όγκι, Κοίτσι Γιαμαντέρα, Αγιάκο Καουασούμι, Μινάκο Κοτούμπι
(Αγγλικά) Τσέραμαϊ Λι, Τζόνι Γιόνγκ Μπος, Ρόμπερτ Μπουχόλζ, Κιθ Σίλβερστάιν, Λόρα Πόστ, Έρικα Χάρλακερ


Η 2η ταινία του Ιαπωνικού Studio Colorido, μετά την περιπέτεια φαντασίας Penguin Highway (2018), είναι ένα πανέμορφο, γεμάτο ενέργεια anime φαντασίας με χιούμορ και πλούσιο θεματικό βάθος. Οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες είναι πολυδιάστατοι με ρεαλιστικά συναισθήματα και αντιδράσεις, ενώ η ιστορία τους είναι ευφάνταστη, διασκεδαστική και γεμάτη απρόσμενες εξελίξεις. 

Η ταινία επικεντρώνεται στον αγνό μα παράφορο έρωτα της νεαρής ηρωίδας για τον συμμαθητή της, τον Κέντο. Δυστυχώς, αν και οι πράξεις της Μίγιο είναι καλοπροαίρετες, εμπεριέχουν το στοιχείο της πίεσης και της εξαπάτησης. Από τη συμπεριφορά της είναι πιθανό κάποιοι νεαροί θεατές, που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τα κατάλληλα φίλτρα και κριτήρια, να σχηματίσουν μια προβληματική εικόνα αναφορικά με τον έρωτα χωρίς ανταπόκριση και τις ρομαντικές σχέσεις εν γένει.

Η Μίγιο ζει με τον πατέρα της από τότε που η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένεια πριν από χρόνια. Στην οικογένειά τους προστίθεται και η γλυκιά νέα σύντροφoς του πατέρα της, την οποία η Μίγιο δεν μπορεί αποδεχθεί. Το κορίτσι πληγωμένο από τη διάσπαση της οικογένειά του πλημμυρίζει από αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη και κατάθλιψη, όμως επιλέγει να μην τα εκφράσει. Αντίθετα, η Μίγιο αναγκάζει τον εαυτό της να φαίνεται κεφάτη και ατρόμητη. Ωστόσο, η προσποιητή πληθωρική της προσωπικότητα την κάνει να φαίνεται εκκεντρική σε όλους τους άλλους.

Ο Κέντο μάλιστα είναι ιδιαίτερα μπερδεμένος από την παράλογη συμπεριφορά της Μίγιο. Η νεαρή κοπέλα δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να τον φλερτάρει καθημερινά, έστω και αν ο ίδιος δεν έχει ανταποκριθεί ποτέ σε αυτές. Ο Κέντο είναι άλλος ένας χαρακτήρας που δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα όνειρά του. Ο μόνος στον οποίο ανοίγεται και νιώθει πως μαζί του μπορεί να είναι ο πραγματικός του εαυτός είναι η γάτα που τον επισκέπτεται καθημερινά, η Τάρο. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζει ο Κέντο είναι ότι η Τάρο και η Μίγιο είναι το ίδιο πρόσωπο. Μέσα από τη περιπέτειά τους, οι δύο έφηβοι μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να αντιμετωπίζουν τη θλίψη και τους φόβους τους.

Η Μίγιο τραυματίζεται ελαφρά καθώς πηδά από ένα μπαλκόνι και ένα δέντρο ανακόπτει την πτώση της στο έδαφος. Σε μία σύντομη σκηνή, δύο γυναίκες χαστουκίζουν η μία την άλλη. Δύο αγόρια κλέβουν ένα προσωπικό γράμμα και το διαβάζουν δυνατά μέσα στην τάξη προκαλώντας αμηχανία, ντροπή και θυμό στον αποστολέα και τον παραλήπτη του. Ένα κορίτσι (που δεν είναι ο εαυτός του), προτείνει σε ένα αγόρι να περάσουν τη νύχτα μαζί. Η πρόταση απορρίπτεται αμέσως από το αγόρι και τόσο εκείνος όσο και οι φίλοι που είναι παρόντες αντιδρούν για να τονίσουν αποτελεσματικά πόσο ανάρμοστη είναι μια τέτοια πρόταση. Αν και η συναισθηματική ειλικρίνεια είναι μια θαυμάσια αρετή, οι απρόκλητες και απροκάλυπτες εκδηλώσεις αγάπης της Μίγιο και η επιμονή της δεν αποτελούν σωστό παράδειγμα.  

Η ταινία προωθεί το μήνυμα πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να έχουμε το θάρρος να ακολουθούμε τον δικό μας δρόμο στη ζωή.