Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (2004)




Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (2004)

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (2004)


  
Around the World in 80 Days (2004)
Around the World in 80 Days (2004)
"Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες" 
★★★★★★★☆☆ 
Το 1890, ο Λάου Σινγκ ληστεύει την Τράπεζα της Αγγλίας και για να ξεφύγει από την αστυνομία πιάνει δουλειά, με το ψευδώνυμο Πασπαρτού, ως υπηρέτης του οραματιστή μα καταφρονημένου εφευρέτη Φιλέα Φόγκ. Ο Λάου συνοδεύει τον Φιλέα στην Ακαδημία Επιστημών, όπου ο συντηρητικός Υπουργός Επιστημών πείθει τον Φιλέα να δεχτεί ένα στοίχημα και να αποδείξει τη θεωρία του πως μπορεί να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου μέσα σε 80 ημέρες. Στην πρώτη τους στάση, στο Παρίσι, οι δύο ταξιδιώτες συναντούν τη Μονίκ, μια επίδοξη καλλιτέχνη που τους πείθει να την πάρουν μαζί τους. (120 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Φρανκ Κοράτσι
Ηθοποιοί: Τζάκι Τσαν, Στιβ Κούγκαν, Σεσίλ ντε Φρανς, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Κάρεν Μοκ


Το 1956, ο παραγωγός Μάικλ Τοντ μετέφερε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν. Εκείνη, η βραβευμένη με 5 Όσκαρ επική περιπέτεια θεωρείται μέχρι και σήμερα ως η μεγαλύτερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία. Επίσης, κατέχει πολλά ρεκόρ, καθώς γυρίστηκε σε 112 τοποθεσίες σε 13 χώρες, χρησιμοποίησε σχεδόν 70.000 κομπάρσους και πάνω από 70.000 κοστούμια, και περιέχει περισσότερες από 40 καμέο εμφανίσεις διάσημων καλλιτεχνών, όπως η Μαρλίνα Ντίτριτς, ο Μπάστερ Κίτον, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τζον Μιλς και ο Πίτερ Λόρι.

Αυτή η λιγότερο θεαματική, μα αρκετά διασκεδαστική, κατεξοχήν οικογενειακή ταινία της Disney Pictures, αν και διατηρεί τον σκελετό της πρωτότυπης ιστορίας, αποκλίνει αρκετά από τους χαρακτήρες και τα επεισόδιά της. Επίσης, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (2004) επικεντρώνεται με ανάλαφρη διάθεση στη δράση και την κωμωδία. Οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν λόγω της συμμετοχής του Τζάκι Τσαν. Ο Τσαν εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε χρέη παραγωγού, σκηνοθέτη σκηνών δράσης και χορογράφου μαχών.

Σε αυτή τη διασκευή, ο χαρακτήρας του ληστή της τράπεζας του κλασικού μυθιστορήματος συγχωνεύεται με τον χαρακτήρα του Πασπαρτού. Ο Πασπαρτού/Λάου Σινγκ είναι ένας κινέζος μάστερ του Κουνγκ Φου που προσπαθεί να επιστρέψει στο μικρό χωριό του ένα κλεμμένο ιερό κειμήλιο. Αυτή η υποπλοκή αναβαθμίζει τον Πασπαρτού σε ισότιμο πρωταγωνιστή με τον Φιλέα. Ταυτόχρονα, δίνει στον Τζάκι Τσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στις πολεμικές τέχνες και στα εντυπωσιακά ακροβατικά.

Ο Φιλέας Φογκ παίρνει μια πιο αφελή διάσταση, καθώς ο συμπαθής Βρετανός Στιβ Κούγκαν τον ενσαρκώνει με μια συγκρατημένη εκδοχή της συνηθισμένης σκηνικής του περσόνας. Η τολμηρή και επίμονη Μονίκ, την οποία υποδύεται με ευθυμία η Βελγίδα Σεσίλ Ντε Φρανς, αντικαθιστά, την Ινδή πριγκίπισσα Αούντα της αυθεντικής ιστορίας.

Αν και οι σταθμοί του ταξιδιού είναι περιορισμένοι, είναι ενδιαφέροντες οπτικά και γεμάτοι μικρές περιπέτειες και κωμικές καμέο εμφανίσεις από σύγχρονες διασημότητες. Αναμεσά τους εμφανίζονται οι Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Κάθι Μπέιτς, Σάμο Χανγκ, Τζον Κλιζ, Μέισι Γκρέι, Ρομπ Σνάιντερ και τα αδέρφια Λουκ και Όουεν Γουίλσον.

Η ταινία προβάλλει την αξία της συνεργασίας, της φιλίας, της αγάπης, της αφοσίωσης και της ειλικρίνειας. Επίσης, η ιστορία προωθεί το θάρρος, την ευρηματικότητα και τη διά βίου μάθηση. Σημειώνονται σκηνές έντονης δράσης και αρκετές μάχες πολεμικών τεχνών. Χρησιμοποιούνται πιστόλια, σπαθιά, μαχαίρια και δόρατα.