Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (2019)




Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (2019)

Spies in Disguise  (2019)
   
Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (2019)Spies in Disguise (2019)
"Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες"
★★★★★★★☆☆☆
Όταν ένας τρομοκράτης παγιδεύει τον υπερκατάσκοπο Λανς Στέρλινγκ ώστε να θεωρηθεί κακοποιός, ο μυστικός πράκτορας αναζητά έναν τρόπο να εξαφανιστεί προσωρινά και καταφεύγει στον νεαρό επιστήμονα Γουόλτερ Μπέκετ. Όμως, η εφεύρεση του Γουόλτερ που θα τον βοηθήσει να εξαφανιστεί δεν λειτουργεί όπως είχε φανταστεί ο Λανς, ο οποίος μεταμορφώνεται σε περιστέρι. Ο περιπετειώδης πράκτορας και ο ειρηνικός επιστήμονας πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τα σχέδια του τρομοκράτη και να δημιουργήσουν το αντίδοτο που θα επιστρέψει τον Λανς στην ανθρώπινη μορφή του. (102 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Τρόι Κουέιν, Νικ Μπρούνο
Ηθοποιοί: Γουίλ Σμιθ, Τομ Χόλαντ, Ρασίντα Τζόουνς, Μπεν Μέντελσον, Κάρεν Γκίλαν, Ρέμπα ΜακΕντάιρ, Ρέιτσελ Μπρόσναχαν


Η 13η και τελευταία ταινία της Blue Sky πριν την εξαγορά της από την Disney και το ακόλουθο κλείσιμο της, εμπνέεται από τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Λούκας Μαρτέλ Pigeon: Impossible (2009). Στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο οι βετεράνοι animators της Blue Sky, Τρόι Κουέιν και Νικ Μπρούνο, δημιούργησαν μία τυποποιημένη μα ευχάριστη κωμωδία κατασκοπείας. Η ταινία Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (2019) έχει να επιδείξει επιβλητικές τοποθεσίες ανά την υφήλιο, θεαματικές σκηνές δράσης, εντυπωσιακά οχήματα και gadgets υψηλής τεχνολογίας.

Αν και η ίδια η ιστορία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα κωμικά χαρίσματα των Γουίλ Σμιθ και Τομ Χόλαντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενισχύουν την ταινία, όπως και ο φωτεινός, κομψός και ελαφρώς ρετρό σχεδιασμός της. Ο έμπειρος σε κωμωδίες κατασκοπείας συνθέτης Θίοντορ Σαπίρο, [Spy (2015), Central Intelligence (2016)], συνδυάζει ήχους soul και funk με μελωδίες που παραπέμπουν στα μουσικά θέματα των ταινιών James Bond και Mission Impossible.

Από παιδί ο Γουόλτερ ήταν πολύ έξυπνος και εφευρετικός, όμως λόγω της ευφυίας του, της ειρηνιστικής του φιλοσοφίας και του ενδιαφέροντος του για την τεχνολογία, ήταν μοναχικός. Μεγαλώνοντας, ο Γουόλτερ αποφοίτησε σε νεαρή ηλικία από το ΜΙΤ, και βρήκε τον τρόπο να διοχετεύσει τη διάνοια και τη δημιουργικότητά του στη δημιουργία μη θανατηφόρων όπλων για τη μυστική υπηρεσία H.T.U.V. Εκεί γνωρίζεται με τον υπερκατάσκοπο Λανς Στέρλινγκ, έναν επιτυχημένο και αποτελεσματικό πράκτορα που δεν έχει ακόμα εκτιμήσει την αξία της συνεργασίας.

Παρά την ακατάπαυστη δράση, η ταινία προωθεί μη βίαια μέσα αντιμετώπισης των εχθρών και μηνύματα για τη φιλία και την ομαδική εργασία. Παρόλο που οι τρεις γυναικείοι χαρακτήρες εμφανίζονται σε υποστηρικτικούς ρόλους, έχουν ηγετικά χαρακτηριστικά και αποτελούν πρότυπα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Περιέχονται έντονες σκηνές δράσης, όπλα, καταδιώξεις και εκρήξεις, ενώ μαθαίνουμε για τον θάνατο ενός γονέα. Το χιούμορ βασίζεται αρκετά στη σωματική κωμωδία. Ένας μεγαλόσωμος κακός, γεμάτος τατουάζ, εμφανίζεται γυμνός με τα γεννητικά του όργανα στρατηγικά καλυμμένα.