Νοέλ (2019)




Νοέλ (2019)

Νοέλ (2019)
  
Noelle (2019)Noelle (2019)
"Νοέλ" 
★★★★★★★☆ 
Η Νοέλ, η πρόσχαρη κόρη του Άι Βασίλη, θα ήθελε να έχει μια σημαντική δουλειά για τα Χριστούγεννα όπως ο αδελφός της ο Νικ, ο οποίος προετοιμάζεται για να διαδεχθεί τον πατέρα τους που πέθανε πριν από πέντε μήνες. Όμως ο Νικ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς και η Νοέλ, βλέποντάς τον να καταρρέει από την πίεση, του προτείνει να φύγει ένα Σαββατοκύριακο μακριά για να χαλαρώσει. Ο Νικ ακολουθεί τη συμβουλή της και φεύγει, όμως δεν επιστρέφει ποτέ. Τότε η Νοέλ, έχοντας καταλήξει πως ο Νικ βρίσκεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ταξιδεύει ως εκεί για να τον βρει. (100 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Μαρκ Λόρενς
Ηθοποιοί: Άννα Κέντρικ, Μπιλ Χέιντερ, Κίνγκσλεϊ Μπεν-Αντίρ, Μπίλι Άισνερ, Τζούλι Χάγκερτι, Σίρλεϊ ΜακΛέιν


Η πρώτη πρωτότυπη ταινία της Disney που κυκλοφόρησε απευθείας στην υπηρεσία Disney+, είναι αυτή η κατεξοχήν παιδική Χριστουγεννιάτικη κωμωδία φαντασίας. Παρά τα ελαττώματα, και το χαμηλό της budget συγκριτικά με τις συνηθισμένες παραγωγές του στούντιο, η ταινία Νοέλ (2019) εντυπωσιάζει το κοινό της με την αθώα ιστορία, τη γλυκύτητα των χαρακτήρων, το αστείρευτο κέφι και τα όμορφα μηνύματα της.

Η ατμόσφαιρα είναι αστεία, εύθυμη και ταιριαστά παιδιάστικη. Ωστόσο, η πλοκή είναι απλοϊκή, γεμάτη από χριστουγεννιάτικα κλισέ και προβλέψιμη. Μάλιστα, θυμίζει παλαιότερες Χριστουγεννιάτικες παραγωγές, όπως το Ο Γιος του Άι Βασίλη (2011) του οποίου επίσης κύριο θέμα ήταν η διάδοχη του μυθικού ρόλου, αλλά και Το Ξωτικό των Χριστουγέννων (2003), όπου και εκεί κάποιος αφελής κάτοικος του Βόρειου Πόλου επισκέπτεται μια σύγχρονη αμερικανική μεγαλούπολη.

Η ιστορία παρουσιάζει κάποια ανεξερεύνητα μέχρι τώρα στοιχεία σε Χριστουγεννιάτικη παραγωγή, τα οποία αφορούν τον αγώνα του γυναικείου φύλου να εισέλθει σε επαγγέλματα που κυριαρχούνται παραδοσιακά από άνδρες. Το αναμενόμενο μήνυμα της ιστορίας είναι ότι το νόημα των γιορτών βρίσκεται στην αγάπη, τη χαρά και την καλοσύνη. Παράλληλα, προτείνει πως οι παραδόσεις μπορούν και πρέπει να αλλάζουν όταν είναι ξεπερασμένες και περιοριστικές.

Αυτή είναι η πρώτη live action κινηματογραφική ταινία της Disney μέσα σε 10 χρόνια που έλαβε τη σήμανση G, δηλαδή κατάλληλη για κάθε ηλικία χωρίς να απαιτείται γονική συναίνεση. Δεν εμφανίζονται βίαια ή τρομακτικά στοιχεία, ούτε απρεπείς συμπεριφορές ή άσεμνες εκφράσεις. Υπάρχουν κάποια πιο σοβαρά θέματα, όπως ο θάνατος του πατέρα της οικογένειας, η φτώχεια, η αναπηρία και το διαζύγιο, όμως, όλα προσεγγίζονται με σεβασμό και με μια ρεαλιστικά θετική και ελπιδοφόρα διάθεση.

Στο τυπικό πνεύμα των παιδικών Χριστουγεννιάτικων ταινιών, η πλοκή προωθεί την ιδέα ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τα δώρα. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου τοποθέτηση προϊόντων και εμπορικών σημάτων ακυρώνει το μήνυμα. Πιο προκλητικό παράδειγμα είναι ένα επαναλαμβανόμενο αστείο που ουσιαστικά αποτελεί διαφήμιση για το iPad.