Πειρατές! (2012)




Πειρατές! (2012)


Πειρατές! (2012)The Pirates! In an Adventure with Scientists! (2012)
"Πειρατές!" 
★★★★★★★★☆☆
Ο Πειρατής Καπετάνιος λαμβάνει μέρος για 20ή φορά στο διαγωνισμό “Πειρατής της Χρονιάς”, στον οποίο πάντα επισκιάζεται από άλλους, πιο εντυπωσιακούς και επιτυχημένους, πειρατές. Αποφασισμένος να συγκεντρώσει τα περισσότερα λάφυρα, λεηλατεί ανεπιτυχώς διάφορα πλοία, μέχρι που συναντά το Beagle, το εξερευνητικό σκάφος του Κάρολου Δαρβίνου. Ο Δαρβίνος αναγνωρίζει τον παπαγάλο του πληρώματος ως το τελευταίο ζωντανό ντόντο. Τότε, προτείνει στον Καπετάνιο να το παρουσιάσουν σε έναν επιστημονικό διαγωνισμό, υποσχόμενος την ευκαιρία να κερδίσουν αμέτρητα πλούτη. (88 λεπτά) (Ηλικία: 6+)
Σκηνοθεσία: Πίτερ Λορντ
Ηθοποιοί: Χιου Γκραντ, Ντέιβιντ Τέναντ, Ιμέλντα Στόντον, Μάρτιν Φρίμαν, Τζέρεμι Πίβεν, Σάλμα Χάγιεκ, Μπρένταν Γκλίσον, Άσλεϊ Τζένσεν


Η 2η και τελευταία κινηματογραφική συνεργασία του στούντιο Aardman Animations και της Sony Pictures Animation μετά τον Γιο του Άι Βασίλη (2011), βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς παιδικών μυθιστορημάτων The Pirates! του Βρετανού συγγραφέα Γκίντεον Ντεφόου, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο. Η ταινία Πειρατές! (2012) τιμήθηκε με μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το οποίο τελικά κέρδισε το Brave (2012) της Pixar.

Αν και υπάρχουν κάποια γραφικά από υπολογιστή, όπως η θάλασσα και ο ουρανός, κύριο μέσο δημιουργίας της ταινίας είναι το claymation. Αυτό σηματοδότησε την επιστροφή της Aardman στην καθιερωμένη stop-motion τεχνική της, επτά χρόνια μετά τη βραβευμένη με Όσκαρ παραγωγή Γουάλας και Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (2005).

Καθώς ο διαγωνισμός για τον τίτλο του Πειρατή της Χρονιάς πλησιάζει, ο καλοσυνάτος, ικανός μα και αφελής Πειρατής Καπετάνιος προσπαθεί να αποδείξει την αξία του πιστού πληρώματός του και του ίδιου. Παράλληλα, η Βασίλισσα Βικτόρια, η οποία μισεί τους πειρατές, κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το ντόντο τους, την Πόλι, για έναν αποτρόπαιο σκοπό. Μέσα από την περιπέτειά τους οι πειρατές αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση της άνευ όρων φιλίας, της οικογένειας, της αφοσίωσης και των αληθινών χαρών της (πειρατικής) ζωής.

Η διασκεδαστική και έξυπνη περιπέτεια παρουσιάζει πολλά ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες της Βικτοριανής εποχής. Ταυτόχρονα, λαμβάνει αρκετές ελευθερίες για χάρη της κωμικής της πλοκής, με πιο έντονη την αρχικά ασυμπαθή απεικόνιση του Κάρολου Δαρβίνου. Ωστόσο, αυτό θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνηθεί στα παιδιά, τα οποία αν δεν είχαν ακόμα την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του Δαρβίνου, πιθανόν να σχηματίσουν μια αρνητική άποψη για έναν άνθρωπο που αφιερώνοντας τη ζωή του στην επιστήμη, άλλαξε την αντίληψη της ανθρωπότητας για τη φύση και για τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο.

Όπως αναμένεται από μία οικογενειακή πειρατική περιπέτεια σημειώνονται κωμική βία και χρήση όπλων, χωρίς όμως τραυματισμούς. Κύριο μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι και τα ζώα είναι πιο πολύτιμα από τα οικονομικά οφέλη και την αναγνώριση. Ωστόσο, το μήνυμα είναι ελλιπές καθώς η συμπάθεια των πειρατών προς τα ζώα περιορίζεται στο πολυαγαπημένο τους κατοικίδιο, αφού οι ίδιοι καταναλώνουν κρέας.