Το Παιδί που θα Γινόταν Βασιλιάς (2019)




Το Παιδί που θα Γινόταν Βασιλιάς (2019)

The Kid Who Would Be King (2019)
  
Το Παιδί που θα Γινόταν Βασιλιάς (2019)The Kid Who Would Be King (2019) 
"Το Παιδί που θα Γινόταν Βασιλιάς
★★★★★★★☆☆☆
Στη σύγχρονη Αγγλία, ο 12χρονος Άλεξ σώζει τον καλύτερο του φίλο από εκφοβιστές του σχολείου τους, αλλά ο ίδιος κυνηγημένος καταλήγει σε ένα εργοτάξιο όπου βρίσκει ένα σπαθί και το βγάζει από την πέτρα όπου είναι καρφωμένο. Η εμφάνιση του σπαθιού, που αποδεικνύεται πως είναι το θρυλικό Εξκάλιμπερ, φέρνει τον Μέρλιν στην προαστιακή πόλη του παιδιού. Ο μάγος εξηγεί στον Άλεξ πως το σπαθί τον επέλεξε ως τον νέο αληθινό βασιλιά και ότι το αγόρι έχει τέσσερις μέρες για να συγκεντρώσει μια ομάδα μαχητών ώστε να νικήσουν τη μάγισσα Μοργκάνα που έρχεται για να κατακτήσει την Αγγλία. (120 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Τζο Κόρνις
Ηθοποιοί: Λουις Άσμπορν Σέρκις, Ντιν Σαμού, Άνγκους Ίμρι, Τομ Τέιλορ, Ριάνα Ντόρις, Ντενίζ Γκαφ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Πάτρικ Στιούαρτ


Το Παιδί που θα Γινόταν Βασιλιάς (2019) είναι μια ζεστή και ευχάριστη περιπέτεια φαντασίας που προσεγγίζει με μια σύγχρονη ματιά τον Αρθουριανό μύθο. Η ταινία δύναται να γοητεύσει εξίσου τα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και όσους μεγάλωσαν στη δεκαετία του ‘80 και μπορούν να εκτιμήσουν μια νοσταλγική υπενθύμιση του παιδοκεντρικού κινηματογραφικού σύμπαντος των παραγωγών του Σπίλμπεργκ. Η βαρύτητα των αλληγορικών στοιχείων της ιστορίας σε σχέση με τις τρέχουσες πολιτικές αστάθειες του πλανήτη, αλλά και της υπενθύμισης στους ενήλικους της υποχρέωσής τους να συμβάλλουν στη δημιουργία υπεύθυνων, γενναίων και φιλάλληλων νέων ατόμων, αντισταθμίζεται από πιο ανάλαφρα στοιχεία φαντασίας όπως μάγους, δαιμονικά πλάσματα, υπερφυσικά πόρταλς και κινούμενα δέντρα.

Η, ελαφρώς μόνο, πιο δυστοπική εκδοχή του σύγχρονου κόσμου, υποφέρει και αυτή από την άνοδο στην εξουσία απολυταρχικών ηγετών και τη συνεπακόλουθη δημιουργία μιας κυνικής και αφιλάνθρωπης πραγματικότητας. Όμως, η ιστορία διατηρεί την αισιοδοξία της, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ελπίδα για βελτίωση και πως αυτή βρίσκεται στα παιδιά. Ο Μέρλιν αν και αναγκάζεται να είναι απών τις νύχτες, αφήνοντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις απειλές μόνα τους, τα έχει εφοδιάσει με σοφές συμβουλές για την αρετή και την ενότητα. Παρομοίως, οι ενήλικες θεατές καλούνται να διδάξουν στις νέες γενιές τη σημασία των ηθικών αξιών και της συνεργασίας, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να παλέψουν για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ακόμα και όταν εμείς δεν θα βρισκόμαστε πια στο πλάι τους.

Η ιστορία προωθεί την ιδέα πως η αποτελεσματική ηγεσία δεν μπορεί να σχετίζεται με κληρονομικά δικαιώματα. Αντίθετα, οφείλει να αναλαμβάνεται με βάση την προσωπική αξία. Θεμελιακό στοιχείο της πλοκής αποτελεί ο εκσυγχρονισμένος Αρθουριανός Κώδικας, ο οποίος προάγει την ειλικρίνεια, την ευγένεια και την επιμονή. Επίσης σημαντικά μηνύματα αφορούν την ανάγκη της αποφασιστικής, κατά μέτωπο αντιμετώπισης των εκφοβιστών, αλλά και της προσπάθειας μετατροπής των αντιπάλων σε συμμάχους.

Υπάρχουν αγωνιώδεις καταδιώξεις και τρομακτικά στοιχεία όπως η Μοργκάνα, τόσο στη ανθρώπινη όσο και στη δαιμονική της μορφή, και οι σκελετοί πολεμιστές της.