Το Σκυλάκι της Βασίλισσας (2019)




Το Σκυλάκι της Βασίλισσας (2019)

The Queen’s Corgi (2019)
  
The Queen’s Corgi (2019)The Queen’s Corgi (2019)
"Το Σκυλάκι της Βασίλισσας"
★★★★☆☆☆☆☆☆
Από την πρώτη στιγμή που καταφθάνει στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ο Ρεξ, ένα σκανδαλιάρικο και αλαζονικό σκυλάκι ράτσας Κόργκι, κερδίζει την καρδιά της Βασίλισσας Ελισάβετ. Κατά τη διάρκεια όμως μιας επίσκεψης του Προέδρου των Η.Π.Α. στο παλάτι, ο Ρεξ προκαλεί άθελά του ένα διπλωματικό επεισόδιο και η Βασίλισσα τον μαλώνει. Ορμώμενος από την κακή του κρίση και τη συμβουλή ενός άλλου Κόργκι του παλατιού, ο Ρεξ φεύγει κρυφά και καταλήγει σε ένα καταφύγιο σκύλων. Εκεί, ερωτεύεται τη σκυλίτσα Γουάντα, προκαλώντας την οργή του βίαιου φίλου της. (85 λεπτά) (Ηλικία: 9+) 
Σκηνοθεσία: Μπεν Στασέν, Βίνσεντ Κέστελουτ
Ηθοποιοί: Τζούλι Γουόλτερς, Τζακ Γουάιτχολ, Σέρινταν Σμιθ, Ρέι Γουίνστον, Ματ Λούκας


Το Σκυλάκι της Βασίλισσας (2019) είναι η 7η μεγάλου μήκους παραγωγή του Βελγικού στούντιο animation nWave Pictures, μετά τα κριτικά αποτυχημένα Ταξίδι στο Φεγγάρι (2008), οι Περιπέτειες του Σάμμυ (2010) και (2012) και Ροβινσώνας Κρούσος (2016), και τα πιο συμπαθητικά Το Μαγικό Σπίτι (2013) και Ο Γιος του Μεγαλοπατούσα (2017). Η παραγωγή συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις πιο κριτικά αποδοκιμασμένες οικογενειακές ταινίες όλων των εποχών. Αξίζει να σημειωθεί πως  πρόκειται για την πρώτη και μοναδική ταινία κινούμενων σχεδίων με περισσότερες από 10 κριτικές, η οποία διατηρεί συγκεντρωτικό σκορ 0% στο website Rotten Tomatoes.

Τα σχεδιαστικά χαριτωμένα ζωάκια και η απλοϊκή, γνώριμη ιστορία τους είναι στοιχεία που απευθύνονται αμιγώς στο κοινό προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, τα φυλετικά, έμφυλα και ταξικά στερεότυπα, οι ακατάλληλες σεξουαλικές αναφορές και το ατυχές ενήλικο χιούμορ καθιστούν αυτή την προσπάθεια κινουμένων σχεδίων ακατάλληλη για παιδιά.

Η αντιαισθητική προσθήκη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στους ενήλικες, αποτελεί μια επιφανειακή σάτιρα της δημόσιας περσόνας του χωρίς να εμβαθύνει στις πολιτικές προεκτάσεις του στο τότε αξίωμα του Προέδρου των Η.Π.Α. Όμως, η πλοκή γύρω από αυτόν δεν διστάζει να συμπεριλάβει πλάγιες αναφορές σε δημόσια σεξιστικά του σχόλια και στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης για τις οποίες έχει κατηγορηθεί. Αυτές απεικονίζονται μεταφορικά μέσα από τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις προκλητικές δηλώσεις του θηλυκού Κόργκι του προς τον Ρεξ.

Στο πνεύμα της λανθασμένης εκπροσώπησης των φύλων, ο κεντρικός γυναικείος χαρακτήρας είναι η υπερβολικά σεξουαλικοποιημένη προικοθήρας και χορεύτρια καμπαρέ, Γουάντα, η οποία αναπτύσσει συναισθήματα για τον Ρεξ. Παρομοίως, πλήττεται και το ανδρικό φύλο από πρότυπα χαμηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, οι σκύλοι παρακολουθούν ένα αισθησιακό σόου εκστασιασμένοι. Επιπλέον, παρίστανται σε ένα συμβάν “ενδοοικογενειακής” βίας παραμένοντας αμέτοχοι. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο Ρεξ, ο οποίος ωστόσο υποκινείται από το ερωτικό του ενδιαφέρον προς το κορίτσι.

Το περιεχόμενο περιλαμβάνει απόπειρες δολοφονίας, βίαιες κυνομαχίες και άστοχες προσπάθειες ενήλικου χιούμορ. Μεταξύ των οποίων υπάρχει μια κακόγουστη απεικόνιση ενός δυνητικά ομοφυλόφιλου άνδρα και μια αναφορά στον εθισμό στην κοκαΐνη.