Πίτερ Ράμπιτ (2018)



Πίτερ Ράμπιτ (2018)

Πίτερ Ράμπιτ (2018)
   
Peter Rabbit (2018)Peter Rabbit (2018)
★★★★★☆☆☆☆☆
Ο Πίτερ Ράμπιτ, οι αδελφές του Φλόπσι, Μόπσι και Κότοντεϊλ και ο ξάδελφος τους Μπένζαμιν Μπάνι προσπαθούν καθημερινά να κλέψουν λαχανικά από τον κήπο του κακότροπου κ. ΜακΓκρέγκορ. Όταν ο ηλικιωμένος κηπουρός πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακή προσβολή, ο Πίτερ ενθουσιασμένος καλεί όλα τα ζώα του δάσους να καταλάβουν τον κήπο και το σπίτι. Σύντομα όμως καταφθάνει ο νέος ιδιοκτήτης, ο φιλόδοξος και τελειομανής ανιψιός του κ. ΜακΓκρέγκορ, o Τόμας, ο οποίος σκοπεύει να πουλήσει την αγροικία για να χρηματοδοτήσει το άνοιγμα του δικού του καταστήματος παιχνιδιών. (95 λεπτά) (Ηλικία: 8+)
Σκηνοθεσία: Γουίλ Γκλακ
Ηθοποιοί: Ντόμναλ Γκλίσον, Τζέιμς Κόρντεν, Ρόουζ Μπάιρν, Μάργκο Ρόμπι, Ντέιζι Ρίντλεϊ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι


Ως ένα είδος εκσυγχρονισμένης συνέχειας των κλασικών ιστοριών του Πίτερ Ράμπιτ της βρετανίδας συγγραφέα και εικονογράφου παιδικής λογοτεχνίας Μπίατριξ Πότερ, η 15η ταινία της Sony Animation αφηγείται μια νέα ιστορία των Γουίλ Γκλακ και Ρομπ Λίμπερ. Ο Πίτερ Ράμπιτ (2018) τοποθετείται χρονικά μετά τα γεγονότα των βιβλίων Η Ιστορία του Πίτερ Ράμπιτ (1902) και Η Ιστορία του Μπένζαμιν Μπάνι (1904).

Η ταινία διαφέρει από την πηγή της τόσο αισθητικά, καθώς αντικαθιστά τα ντελικάτα σχέδια και τις απαλές, παστέλ υδατογραφίες της Πότερ με ηθοποιούς και εντυπωσιακά φωτορεαλιστικούς CGI χαρακτήρες, όσο και σε ατμόσφαιρα και μηνύματα. Παρόλο που οι πρωτότυπες ιστορίες περιέχουν κάποιες σκοτεινές λεπτομέρειες, κατά κύριο λόγο είναι ήπιες και γλυκές. Αντίθετα η ταινία κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, περιέχει έντονη βία, συχνά ενήλικο και ταυτόχρονα παιδιάστικο χιούμορ και αναφορές στη σύγχρονη δημοφιλή κουλτούρα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις ιστορίες της Πότερ, οι οποίες τόνιζαν τη σημασία της καλής συμπεριφοράς, σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας παρουσιάζουν ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Τα σκανδαλιάρικα μα συμπαθητικά πλάσματα του δάσους των βιβλίων μετατρέπονται σε ενοχλητικούς βάνδαλους. Τα ζώα με πρωτοστάτη τον αλαζονικό Πίτερ, εκφοβίζουν, βασανίζουν και προσπαθούν να σκοτώσουν τον επίσης επιθετικό Τόμας.

Οι ευαισθησίες της Πότερ, και σε κάποιο βαθμό και η ίδια, ενσαρκώνονται από την γειτόνισσα του κ. ΜακΓκρέγκορ και τη μοναδική σύμμαχο των λαγών, την επίδοξη καλλιτέχνη Μπι. Για χάρη της, ο Πίτερ και ο Τόμας μαθαίνουν να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους. Επιπλέον θετικά μηνύματα της ταινίας είναι η αξία της ειλικρίνειας, της αγάπης και της οικογένειας.

Όπως και στο βιβλίο, ο πατέρας του Πίτερ και των αδελφών του αποκαλύπτεται πως μαγειρεύτηκε σε πίτα και φαγώθηκε από τον κ. ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος πεθαίνει αναπάντεχα καθώς προσπαθεί να σκοτώσει τον Πίτερ. Μεταξύ άλλων βίαιων στοιχείων περιέχονται καταστροφές, εκρήξεις, ηλεκτροπληξίες και ξεσπάσματα, ενώ τα ζώα χρησιμοποιούν μια τροφική αλλεργία του Τόμας με σκοπό να τον σκοτώσουν.