Ιστορίες για Καληνύχτα (2008)




Ιστορίες για Καληνύχτα (2008)

Ιστορίες για Καληνύχτα (2008)




  
Bedtime Stories (2008)Bedtime Stories (2008)
"Ιστορίες για Καληνύχτα"
★★★★★★☆☆☆☆
Ο Σκίτερ Μπρόνσον εργάζεται ως μάστορας σε ένα τεράστιο πολυτελές ξενοδοχείο, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το μικρό οικογενειακό μοτέλ που είχε χτίσει ο αγαπημένος πατέρας του. Όταν η αδερφή του, η Γουέντι, πρέπει να ταξιδέψει για μία εβδομάδα εκτός πόλης, ο Σκίτερ αναλαμβάνει να κρατάει την ανιψιά και τον ανιψιό του τις νύχτες, ενώ τις ημέρες τα παιδιά προσέχει η φίλη της Γουέντι, η δασκάλα Τζιλ. Ο Σκίτερ αφηγείται ιστορίες στα παιδιά πριν κοιμηθούν και σύντομα συνειδητοποιεί έκπληκτος πως στοιχεία των ιστοριών του βγαίνουν κατά κάποιο τρόπο αληθινά την επόμενη ημέρα. (99 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Άνταμ Σάνκμαν
Ηθοποιοί: Άνταμ Σάντλερ, Κέρι Ράσελ, Γκάι Πιρς, Κόρτνεϊ Κοξ, Ράσελ Μπραντ, Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, Τερέζα Πάλμερ, Λούσι Λόουλες, Τζόναθαν Πράις


Τέσσερα χρόνια πριν την κυκλοφορία του πρώτου μέρους του franchise Ξενοδοχείο για Τέρατα της Sony Animation, ο Άνταμ Σάντλερ πρωταγωνίστησε στην πρώτη οικογενειακή ταινία της καριέρας του, μία κωμωδία φαντασίας της οποίας επίσης το μεγαλύτερο μέρος διαδραματίζεται μέσα σε ένα ξενοδοχείο.

Η ταινία Ιστορίες για Καληνύχτα (2008) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Disney και της εταιρείας παραγωγής Happy Madison του Σάντλερ. Ο Σάντλερ έφερε μαζί του πολλούς από τους σταθερούς συνεργάτες του, όπως τον σεναριογράφο Τιμ Χέρλιχι και τον συμπαραγωγό του Τζακ Τζιαραπούτο, αλλά και τους περισσότερους φίλους του που συμμετέχουν με καμέο εμφανίσεις σχεδόν σε όλες τις ταινίες του. Επίσης δεν λείπουν το γνωστό ακατέργαστο χιούμορ του ηθοποιού, ο σαρκασμός και τα “μη πολιτικώς ορθά” αστεία, όπως η σεξουαλικοποίηση των γυναικείων χαρακτήρων και τα ρατσιστικά στερεότυπα.

Όμως, όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται συγκρατημένα χάρη στην εμπλοκή της Disney, του έμπειρου σκηνοθέτη οικογενειακών ταινιών Άνταμ Σάνκμαν και του παραγωγού Άντριου Γκαν, ο οποίος εξειδικεύεται στη δημιουργία οικογενειακών ταινιών της Disney με διάσημους ηθοποιούς που διακρίνονται σε άλλα κινηματογραφικά είδη, όπως την Απίστευτη Παρασκευή (2003) με τη Τζέιμι Λι Κέρτις, τον Στοιχειωμένο Πύργο (2003) με τον Έντι Μέρφι και το Sky High (2005) με τον Κερτ Ράσελ.

Η ταινία ακολουθεί τη ζωή του Σκίτερ καθώς διεκδικεί τη θέση του Διευθυντή του ξενοδοχείου που κάποτε ανήκε στον πατέρα του. Παράλληλα, ο Σκίτερ γνωρίζεται με τα αποξενωμένα ανίψια του αλλά και ερωτεύεται. Στην αφήγηση της πραγματικής του ζωής παρεμβάλλονται τέσσερις σύντομες φανταστικές ιστορίες με ήρωα τον ίδιο. Η πρώτη είναι μια μεσαιωνική περιπέτεια, την οποία ακολουθούν ένα γουέστερν, μια ρομαντική περιπέτεια με μονομάχους και μια διαστημική όπερα.

Όταν ο Σκίτερ ανακαλύπτει πως οι ιστορίες που αφηγείται βγαίνουν εν μέρει αληθινές, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μαγεία για επιφανειακούς σκοπούς. Ο επιπόλαιος ήρωας επιχειρεί να κερδίσει χρήματα, την καρδιά μας νεαρής κοσμικής κληρονόμου και τη θέση του Διευθυντή. Ωστόσο, οι απροσδόκητες συνεισφορές των παιδιών στις ιστορίες του του χαλάνε τα σχέδια, αλλά τελικά του προσφέρουν πολύ σημαντικότερα κέρδη.

Μηνύματα

Η ταινία προωθεί την αφήγηση ιστοριών ως έναν διασκεδαστικό τρόπο για να χαλαρώσουν τα παιδιά και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Τα μηνύματα προβάλλουν την αξία της οικογένειας, του αληθινού ηρωισμού και του αλτρουισμού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι σκηνές δράσης εκτυλίσσονται στη φαντασία των χαρακτήρων και έχουν καθαρά κωμικό χαρακτήρα. Σημειώνονται σεξουαλικά υπονοούμενα, σεξουαλικοποίηση γυναικείων χαρακτήρων και ρατσιστικά στερεότυπα.