Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018)




Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018)

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018)



   
Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018)Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)
"Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν" 
★★★★★★★★★★
Όταν μια ραδιενεργή αράχνη δαγκώνει τον 14χρονο Μάιλς Μοράλες, το αγόρι αποκτά υπεράνθρωπες δυνάμεις. Σύντομα, ο Μάιλς βρίσκεται μπροστά σε μια μάχη μεταξύ του θρυλικού Spider-Man, Πίτερ Πάρκερ, και κακοποιών που συνεργάζονται για να ανοίξουν μια πύλη σε παράλληλα σύμπαντα. Ο Πίτερ σκοτώνεται στη μάχη, όχι όμως πριν έρθει σε επαφή με την ανοιχτή πύλη, έλκοντας έτσι πέντε εκδοχές του Spider-Man στη δική του διάσταση. Ο Μάιλς αναλαμβάνει να βοηθήσει τους νεοαφιχθέντες αραχνο-ήρωες να επιστρέψουν στις διαστάσεις τους και να κλείσει για πάντα την πύλη. (117 λεπτά) (Ηλικία: 7+)
Σκηνοθεσία: Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ, Ρόντνεϊ Ρόθμαν
Ηθοποιοί: Σαμέικ Μουρ, Τζέικ Τζόνσον, Χέιλι Στάινφελντ, Μαχέρσαλα Αλί, Μπράιν Ταϊρί Χένρι, Λίλι Τόμλιν, Λούνα Λόρεν Βέλεζ, Τζον Μαλέινι, Κιμίκο Γκλεν, Νίκολας Κέιτζ, Λιβ Σράιμπερ, Κρις Πάιν


Η 18η κινηματογραφική παραγωγή της Sony Pictures Animation είναι μία αριστουργηματική περιπέτεια υπερηρώων, η οποία τιμήθηκε με δεκάδες σημαντικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Oscar, Annie και Golden Globe Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Το Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-σύμπαν (2018) των Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν, είναι το πρώτο μεγάλου μήκους animation του Spider-Man και συχνά αναφέρεται ως η καλύτερη ταινία ολόκληρου του franchise.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο ήρωας της Marvel Μάιλς Μοράλες. Ο μισός Πουερτορικανός, μισός Αφροαμερικανός έφηβος υπερήρωας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2011 στη σειρά κόμικ Ultimate Comics: Fallout. Παρά τον νέο χαρακτήρα, το Spider-Verse δεν απομακρύνεται από το ήθος, τις αξίες, την προ-ιστορία και το σχεδιαστικό ύφος των προηγούμενων ενσαρκώσεων του Spider-Man. Ταυτόχρονα με την προσθήκη απολαυστικών χαρακτήρων, σχεδιαστικών τεχνικών αιχμής και μιας εμπνευσμένης αίσθησης διασκέδασης επεκτείνει και αναζωογονεί τον γνώριμο κόσμο.

Κάθε πτυχή της ταινίας είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη και καλοδουλεμένη. Η ευφυής ιστορία, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός, οι εξαιρετικές φωνητικές ερμηνείες και η δυνατή, αντισυμβατική μουσική επένδυση, φανερώνουν δημιουργικότητα και δεξιοτεχνία. Επιπρόσθετα, το πνευματώδες και ταυτόχρονα καθαρό χιούμορ, τα ρεαλιστικά συναισθήματα, η πολυμορφία, τα εγκαρδιωτικά μηνύματα και οι ευρηματικές σκηνές δράσης ανάγουν την ταινία σε μια ασύγκριτη κινηματογραφική εμπειρία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο προτέρημα της είναι οι χαρακτήρες της. Ο Μάιλς, με εκφραστικότητα, φυσικά κίνητρα, συναισθήματα και ενέργειες, διακρίνεται από μια σπάνια αληθοφάνεια. Το ίδιο ισχύει και για την πλειονότητα των πολυάριθμων χαρακτήρων, κάθε ένας από τους οποίους έχει από μία τουλάχιστον στιγμή να ξεχωρίσει και αγγίξει τον θεατή.

Η ταινία είναι κατάλληλη σχεδόν για κάθε ηλικία, και δεν απαιτεί κάποια προηγούμενη γνωριμία με τον μύθο του Spider-Man. Ωστόσο, οι αμέτρητες άμεσες μα και διακριτικές αναφορές στις προηγούμενες έντυπες, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ενσαρκώσεις του Spider-Man θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τους πιο ενθουσιώδεις fans του υπερήρωα.

Ο Μάιλς, ένας έξυπνος και δημιουργικός έφηβος από το Μπρούκλιν, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των στοργικών γονιών και του νέου, απαιτητικού σχολείου του. Ταυτόχρονα έχει την ανάγκη να εκφραστεί καλλιτεχνικά και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Όταν στις τυπικές προκλήσεις της εφηβείας προστίθενται οι νεοαποκτηθείσες υπερδυνάμεις, το ικανό μα απροετοίμαστο παιδί διακατέχεται από αμηχανία και ανασφάλεια.

Συναντώντας τον Spider-Man του σύμπαντος του, τον επιτυχημένο, αισιόδοξο και πρόθυμο να βοηθήσει, Πίτερ Πάρκερ, το αγόρι φαίνεται πως βρήκε την καθοδήγηση που χρειάζεται. Όμως ο Πίτερ πεθαίνει, όχι μόνο προτού προσφέρει βοήθεια στον Μάιλς, αλλά και αφού του εναποθέτει τεράστιες ευθύνες. Εμπνευσμένος από τη φιλοσοφία και το παράδειγμα του Πίτερ, ο Μάιλς κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να τον αντικαταστήσει. Όμως η προσπάθεια δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία όσο το αγόρι προσπαθεί να αντιγράψει τον προκάτοχό του.

Σύντομα εμφανίζεται μια άλλη εκδοχή του Spider-Man. Ο μεγαλύτερος, απογοητευμένος και κυνικός Πίτερ Μπ. Πάρκερ, γίνεται απρόθυμα ο μέντορας του Μάιλς. Ο Πίτερ Μπ. που προέρχεται από τη Γη-616, την κύρια διάσταση του πολυσύμπαντος της Marvel, είναι ο γνώριμος Spider-Man των comics.

Τέσσερις ακόμα διαφορετικοί Spider-χαρακτήρες βοηθούν τον Μάιλς να ξεπεράσει τις ανασφάλειες του, να αξιοποιήσει τις υπερδυνάμεις του και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη που αυτές συνεπάγονται. Σύμμαχοί του είναι η ικανή και έξυπνη έφηβη Γκουέν Στέισι / Spider Woman, ο συναισθηματικά μουδιασμένος, εμπνευσμένος από τη δεκαετία του 1930, ασπρόμαυρος Spider-Man Noir, η γεμάτη ενέργεια anime Πένι Πάρκερ από το μέλλον, και ο Πίτερ Πόρκερ / Spider - Ham, ένα ανθρωπόμορφο αραχνο-γουρούνι που μοιάζει βγαλμένο από τον κόσμο των Looney Tunes.

Οργανικό κομμάτι της ιστορίας αποτελεί το μήνυμα πως ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, εθνότητας και προσωπικών περιστάσεων κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι ήρωας του κόσμου του, αρκεί να πάρει την απόφαση να πράττει το σωστό και να δεσμευτεί σε αυτό. Η αποδοχή ευθύνης, η ανάληψη δράσης, η αυτοπεποίθηση και η επιμονή αναγνωρίζονται ως τα στοιχεία που οδηγούν τον άνθρωπο να βρει τον εαυτό του και τη θέση στον κόσμο, μια θέση που τον κάνει εξίσου ευτυχισμένο και πολύτιμο μέλος της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, η ταινία καλεί τον ενήλικα θεατή να αναγνωρίσει πως ο ίδιος αποτελεί πρότυπο για τους νέους και πως οφείλει να τους καθοδηγεί με το παράδειγμά του, να τους βοηθά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, και να τους εμπιστεύεται να ζουν τη ζωή τους με τον δικό τους τρόπο.

Το ενδιαφέρον, η αγάπη και η αίσθηση ευθύνης των καλών της ιστορίας, υπερηρώων και μη, μετατρέπουν αυτό το διασκεδαστικό, μεταμοντέρνο έργο τέχνης σε μια αφοπλιστικά συγκινητική ταινία με θέματα την οικογένεια, τη φιλία, τη συνεργασία, το θάρρος, την ανιδιοτέλεια και την αυτοπραγμάτωση.

Η ταινία περιέχει συχνές και έντονες σκηνές στυλιζαρισμένων μαχών και, συνηθισμένων για ταινία υπερηρώων, καταστροφών μεγάλης κλίμακας και δύο συγκινητικούς θανάτους. Επιπλέον, υπάρχουν δύο τουλάχιστον απότομες και ξαφνικές εμφανίσεις, ικανές να τρομάξουν στιγμιαία τους θεατές κάθε ηλικίας.