Bunyan and Babe (2017)

Bunyan and Babe (2017)

Bunyan and Babe (2017)


Bunyan and Babe (2017)
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Καθώς ο δωδεκάχρονος Τράβις και η μικρότερη αδελφή του η Γουίτνεϊ επισκέπτονται τη φάρμα των παππούδων τους στη Μινεσότα, ανακαλύπτουν πως ένας άπληστος εργολάβος προσπαθεί να αγοράσει τη μικρή πόλη κομμάτι, κομμάτι. Όταν ο Τράβις βρίσκεται άθελά του αντιμέτωπος με τον δίδυμο αδελφό του εργολάβου, έναν αδίστακτο υπνωτιστή, κυνηγημένος προσπαθεί να βρει καταφύγιο στο δάσος. Εκεί, πέφτει μέσα από την κούφια ρίζα ενός τεράστιου δέντρου στον μυστικό κόσμο του θρυλικού γίγαντα Πολ Μπάνιαν και του καλού του φίλου Μπέιμπ, ο οποίος είναι ένα μπλε βόδι. (84 λεπτά) (Ηλικία: 5+) 
Σκηνοθεσία: Λούις Ρος
Ηθοποιοί: Τζον Γκούντμαν, Τζεφ Φοξγουόρθι, Κέλσι Γκράμερ, Τζόνι Ορλάντο, Μαρκ Χάμιλ, Ντόριεν Ντέιβις


Το Bunyan and Babe (2017) είναι η 3η ταινία κινουμένων σχεδίων της ανεξάρτητης εταιρείας Exodus Film Group, μετά τον Ίγκορ (2008) και The Hero of Color City (2014). Η παιδική περιπέτεια φαντασίας έχει ανάλαφρη διάθεση και μια απλή πλοκή που εμπνέεται από τον αμερικανικό φολκλορικό ήρωα Πολ Μπάνιαν.

Τα στοιχειώδους τεχνικής σκηνικά συντίθενται από ειδυλλιακά τοπία της αμερικανικής επαρχίας. Η μικρή πόλη του Βορρά με τις γραφικές φάρμες, τους αγροτικούς δρόμους, τα ποτάμια και τα πανύψηλα καταπράσινα δάση δημιουργεί μια ευχάριστη επαρχιακή ατμόσφαιρα. Αντίθετα όμως, τόσο ο σχεδιασμός των χαρακτήρων όσο και η κίνηση τους στερούνται φυσικότητας. Ωστόσο, οι χαρακτήρες ωφελούνται από τις εγκάρδιες ερμηνείες των διάσημων ηθοποιών, όπως του Τζον Γκούντμαν και του Μαρκ Χάμιλ.

Τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Βασίλης Πολυδούρης και την ολοκλήρωσε μετά τον θάνατο του συνθέτη, η κόρη του, Ζωή Πολυδούρη-Ρος και ο σύζυγός της Έιντζελ Ρος Τζούνιορ. Οι παραδοσιακοί αμερικανικοί ρυθμοί είναι ταιριαστοί, όμως τα ποπ τραγούδια και οι επικοί τόνοι που δεν συμβαδίζουν με το περιεχόμενο.

Αρχικά ο Τράβις, σε αντίθεση με τη γεμάτη ενθουσιασμό αδελφή του, δεν θέλει να πάει στο αγρόκτημα των παππούδων τους. Το αγόρι προτιμά να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές στο σπίτι του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όταν όμως ο Τράβις ξεκινά, απρόθυμα στην αρχή, να συνεισφέρει στις καθημερινές δουλειές της φάρμας, αποκτά μια νέα εκτίμηση για την αγροτική ζωή και αποδεικνύεται εργατικός και υπεύθυνος.

Η γνωριμία του παιδιού με τον γιγάντιο Πολ, οδηγεί τον φιλικό ξυλοκόπο να επισκεφτεί μετά από 100 χρόνια απουσίας τον κόσμο των ανθρώπων. Εκεί, ο ευσυνείδητος γίγαντας προστατεύει το δάσος και τους ανθρώπους της μικρής πόλης από τα σχέδια των δύο δόλιων ανταγωνιστών.

Το μήνυμα της ιστορίας είναι πως δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλος για να καταφέρει μεγάλα πράγματα. Ταυτόχρονα προωθείται η συνεργασία και η οικολογική συνείδηση. Τα βίαια στοιχεία είναι ήπια και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταδιώξεις, αιχμαλωσία και έναν εγκληματικό εμπρησμό.