Emoji, η Ταινία (2017)Emoji, η Ταινία (2017)

Emoji, η Ταινία (2017)


The Emoji Movie (2017)
"Emoji, η Ταινία" 
★★★★★☆☆☆☆☆ 
Μέσα στην εφαρμογή μηνυμάτων του τηλεφώνου του 14χρονου Άλεξ, βρίσκεται η Μηνυματούπολη (Textopolis), μια πόλη που κατοικείται από emojis. Κάθε emoji έχει μία μόνο έκφραση, την οποία οφείλει να εκτελεί άψογα κάθε φορά που ο Άλεξ στέλνει ένα μήνυμα. Εξαίρεση αποτελεί ο ενθουσιώδης και πολύ-εκφραστικός Τζιν, ο οποίος την πρώτη του μέρα στη δουλειά αποτυγχάνει να δείχνει αδιάφορος και δημιουργεί προβλήματα τόσο στον ανθρώπινο κόσμο, όσο και στον ψηφιακό. (86 λεπτά) (Ηλικία: 9+)
Σκηνοθεσία: Τόνι Λεόντις
Ηθοποιοί: Τ.Τζέι Μίλερ, Άννα Φάρις, Τζέιμς Κόρντεν, Πάτρικ Στιούαρτ, Στίβεν Ράιτ, Ρομπ Ρίγκλ, Τζένιφερ Κούλιτζ, Τζέικ Τ. Όστιν


H 13η ταινία της Sony Pictures Animation είναι μία κωμική περιπέτεια, της οποίας η απλή πλοκή και το πολύχρωμο περιβάλλον παραπέμπουν σε ταινία για παιδιά προσχολικής ηλικίας, όμως το αγενές χιούμορ και οι ακαλαίσθητα επιλεγμένοι και σχεδιασμένοι χαρακτήρες της είναι στοιχεία που την κάνουν ακατάλληλη για τα παιδιά.

Τα σκηνικά εναλλάσσονται συχνά και είναι ως επί το πλείστον ευχάριστα, ενώ συχνά θυμίζουν τους εντυπωσιακούς κόσμους του Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα (2012) και Τα Μυαλά που Κουβαλάς (2015), χωρίς όμως να διαθέτουν την αντίστοιχη πολυπλοκότητα ή ευρηματικότητα. Το score του συνθέτη Πάτρικ Ντόιλ, ταιριαστά με το περιεχόμενο της ιστορίας, συνδυάζει ανάλαφρη ορχηστρική μουσική με ηλεκτρονικούς ήχους.

Ο κύριος ανθρώπινος χαρακτήρας, ο Άλεξ, προσπαθεί να βρει το θάρρος να επικοινωνήσει μέσω μηνυμάτων με το κορίτσι που του αρέσει και όταν τελικά του δίνεται η ευκαιρία, μια αναπάντεχη έκφραση του Τζιν του δημιουργεί προβλήματα. Το αγόρι πιστεύοντας πως κάτι δεν πάει καλά με το τηλέφωνό του, προγραμματίζει να σβήσει το λειτουργικό, διαγράφοντας ταυτόχρονα και κάθε ψηφιακό χαρακτήρα που βρίσκεται εκεί. Ο Τζιν, με τη βοήθεια του Κόλλα-Πέντε (Hi-5), ενός νέου φίλου που θέλει να ξαναγίνει ένα από τα αγαπημένα emojis του Άλεξ, προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του και ψάχνει να βρει έναν χάκερ, για να τον επαναπρογραμματίσει ώστε να γίνει “φυσιολογικός”.

Θέμα της ιστορίας είναι η εκτίμηση του διαφορετικού και η αποδοχή του εαυτού μας, ενώ περιλαμβάνει και μηνύματα για τη συνεργασία και την υπευθυνότητα. Η ταινία περιέχει καταστροφές, κίνδυνο, προσβολές και χιούμορ τουαλέτας, ενώ αποδέχεται, χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, έναν κόσμο όπου η επικοινωνία των παιδιών βασίζεται στα smartphones.