Ζουζούνια (1998)
Ζουζούνια (1998)

Ζουζούνια (1998)


A Bug's Life (1998)
"Ζουζούνια"
★★★★★★★☆☆☆
Ο Φλικ, ένα εφευρετικό μα αδέξιο μυρμήγκι, καταστρέφει άθελά του όλα τα αποθέματα της τροφής που είχε συλλέξει η αποικία του με σκοπό να τα προσφέρει σε μια βίαιη συμμορία ακρίδων που τους εκβιάζει. Ο γενναίος Φλικ φεύγει εθελοντικά από τη φωλιά του, αποφασισμένος να βρει δυνατά έντομα, πρόθυμα να βοηθήσουν τα μυρμήγκια να διώξουν για πάντα τις ακρίδες. Αν και αναζητά σκληρούς πολεμιστές, μετά από μια παρεξήγηση ο Φλικ προσλαμβάνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου τσίρκου, τα οποία πιστεύουν πως η προσφορά εργασίας που αποδέχτηκαν αφορά μια θεατρική παράσταση. (95 λεπτά) (Ηλικία: 5+)
Σκηνοθεσία: Τζον Λάσιτερ
Ηθοποιοί: Ντέιβ Φόλεϊ, Κέβιν Σπέισι, Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Χέιντεν Πανετιέρ, Ντένις Λίρι, Φίλις Ντίλερ, Τζο Ρανφτ, Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς, Μπραντ Γκάρετ, Μπόνι Χαντ


Η 2η ταινία της Pixar και του σκηνοθέτη Τζον Λάσιτερ μετά το Toy Story (1995), είναι μια κωμική περιπέτεια φαντασίας, η οποία βασίζεται στο μύθο του Αισώπου “Το Μυρμήγκι και η Ακρίδα”, ενώ τα επιμέρους στοιχεία της πλοκής της εμπνέονται από την κλασική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα, Οι Επτά Σαμουράι (1954).

Καθώς τη δεκαετία του 1990, η τεχνολογία δημιουργίας ταινιών κινουμένων σχεδίων με υπολογιστή βρισκόταν ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες αποφεύγονταν, ενώ τα ζώα, όπως και τα παιχνίδια, προσφέρονταν ως πρωταγωνιστές λόγω των μειωμένων σχεδιαστικών τους απαιτήσεων. Τα έντομα είναι εμφανώς ανθρωποποιημένα, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την αντικατάσταση των έξι άκρων των μυρμηγκιών με δύο χέρια και δύο πόδια, πάνω στα οποία στέκονται όρθια. 

Ο καλοπροαίρετος Φλικ είναι ένα δημιουργικό μυρμήγκι, αποφασισμένο να βρει τρόπους να κάνει τη ζωή της αποικίας του καλύτερη, όμως οι προσπάθειές του αντιμετωπίζονται από τους συμβατικούς συμπολίτες του με επιφύλαξη και ενόχληση. Για να αποδείξει πως τα μυρμήγκια είναι ικανά για περισσότερα από όσα τα ίδια πιστεύουν, ο Φλικ πρέπει να πιστέψει πρώτα στον εαυτό του, αλλά και στο θάρρος και τη δύναμη της αποικίας του.

Η έμπειρη και πρόσχαρη Βασίλισσα ανυπομονεί να αποσυρθεί και να περάσει το στέμμα στην μεγαλύτερη κόρη της, την πριγκίπισσα Άττα, η οποία με αποφασιστικότητα και προθυμία προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι άξια διάδοχος του θρόνου. Όμως οι νέες της υποχρεώσεις τη γεμίζουν άγχος και ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να αποδέχεται το κατεστημένο και να αφήνει τις ακρίδες να την εκφοβίσουν. Τόσο η ίδια, όσο και η ανοιχτόμυαλη μικρότερη αδερφή της, η Ντοτ, μαθαίνουν να υπερνικούν τους φόβους τους και να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και όσους εξαρτώνται από αυτές.

Κύριο θέμα της ταινίας είναι ο εκφοβισμός, για την καταπολέμηση του οποίου προτείνεται τόσο η αυτοπεποίθηση και το θάρρος, όσο η συνεργασία και η ενότητα. 

Η περιπετειώδης δράση είναι άφθονη μα ήπια, με μοναδικά στοιχεία που μπορεί να τρομάξουν τα νεαρότερα παιδιά τις απειλητικές ακρίδες και τον ανελέητο αρχηγό τους.