Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια (2013)



Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια (2013)

Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια (2013)


Kaguyahime No Monogatari (2013)
"Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια" - "The Tale of The Princess Kaguya"
★★★★★★★★☆☆
Όταν ένας ηλικιωμένος άνδρας ανακαλύπτει ένα μικροσκοπικό μωρό μέσα σε ένα βλαστάρι μπαμπού, το παίρνει σπίτι του και μαζί με τη σύζυγό του το μεγαλώνουν στοργικά ως το δικό τους. Το μωρό γρήγορα μεγαλώνει σε ένα νεαρό κορίτσι που απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής και της ελευθερίας που προσφέρει το φτωχικό χωριό της. Όταν όμως ο πατέρας της βρίσκει χρυσό μέσα σε ένα μπαμπού, μεταφέρει την οικογένεια σε ένα αρχοντικό στην πρωτεύουσα και το κορίτσι καταπιέζεται να υιοθετήσει τους αφύσικους τρόπους της αριστοκρατίας. (137 λεπτά) (Ηλικία: 12+)
Σκηνοθεσία: Ισάο Τακαχάτα
Ηθοποιοί: Κλόι Γκρέις Μορέτζ, Τζέιμς Κάαν, Μέρι Στίνμπερτζεν


Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Καγκούγια (2013) ήταν η 20η ταινία του Studio Ghibli και τελευταία του σκηνοθέτη και συνιδρυτή του στούντιο Ισάο Τακαχάτα. Η υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων δραματική περιπέτεια φαντασίας, βασίζεται στον παλαιότερο καταγεγραμμένο μύθο της Ιαπωνίας, το “Taketori Monogatari” του 10ου αιώνα.

Με σκληρές γραμμές και απαλές ακουαρέλες, το μινιμαλιστικό σχέδιο αντανακλά την εποχή της ιστορίας, ξεφεύγοντας από το ευχάριστο, γνώριμο στυλ του στούντιο. Παρομοίως, η ορχηστρική επένδυση του Τζο Χισαΐσι διαθέτει περισσότερα Ιαπωνικά και μελαγχολικά στοιχεία από κάθε άλλο σκορ του συνθέτη για το Studio Ghibli.

Το κορίτσι που με την ταχιά ανάπτυξή του κερδίζει το όνομα Τακενόκο (Μικρό Μπαμπού), μεγαλώνει ελεύθερο και ευτυχισμένο μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού. Όταν όμως ο πατέρας της αποκτά αναπάντεχα τεράστιο πλούτο, αποφασίζει να μεγαλώσει την Τακενόκο ως πριγκίπισσα. Έτσι, αγνοώντας τις επιθυμίες της την εγκλωβίζει σε μια καταπιεστική ζωή σύμφωνη με τις άκαμπτες εθιμοτυπίες της αριστοκρατίας.

Οι άνθρωποι στο νέο της περιβάλλον προσπαθούν να δαμάσουν το ελεύθερο πνεύμα της Τακενόκο, την οποία μετονομάζουν “Πριγκίπισσα Καγκούγια”. Εκείνη όμως λαχταρά την απλή ζωή της στην επαρχία, τους φίλους και την παιδική της αγάπη. Μετά την εμφάνιση μια σειράς επίμονων, ανεπιθύμητων υποψήφιων συζύγων, το κορίτσι προσεύχεται για απελευθέρωση. Ωστόσο, όταν στην προσευχή της απαντά η αληθινή της οικογένεια, παρά τον πόνο που έχει γνωρίσει στη Γη, το αιθέριο κορίτσι βρίσκει αφόρητο το γεγονός πως πρέπει να αφήσει την επίγεια ζωή της.

Η ιστορία αντιπαραβάλει με σκληρό ρεαλισμό και δραματικά στοιχεία την ομορφιά του φυσικού με τη γελοιότητα του επιτηδευμένου και την αληθινή ευτυχία του είμαι με την πρόσκαιρη ευχαρίστηση του έχω.

Η καταπίεση και η αντικειμενοποίηση δημιουργούν συναισθηματική δυσφορία και αυτοκτονικές σκέψεις στην κεντρική ηρωίδα. Ένας χαρακτήρας σκοτώνεται. Ένα αγόρι πέφτει θύμα ξυλοδαρμού. Ένας νεαρός πατέρας και σύζυγος δηλώνει διατεθειμένος να αφήσει την οικογένειά του για μια άλλη γυναίκα.