Οι Πέντε Θρύλοι (2012)Οι Πέντε Θρύλοι (2012)

Οι Πέντε Θρύλοι (2012)


Rise of the Guardians (2012)
"Οι Πέντε Θρύλοι"
★★★★★★★☆☆☆
Ένα αγόρι ξυπνά με αμνησία μέσα σε μία παγωμένη λίμνη, γνωρίζοντας μόνο ότι το όνομα του είναι Τζακ Πάγος. Ο Τζακ ανακαλύπτει πως έχει τη δύναμη να δημιουργεί χιόνι, πάγο και θύελλες, αλλά και ότι είναι αόρατος στους ανθρώπους. Τριακόσια χρόνια αργότερα, ο μυστηριώδης Άνθρωπος στο Φεγγάρι προειδοποιεί τους τέσσερις Φύλακες των Παιδιών, τον Άι-Βασίλη, το Πασχαλινό Κουνέλι, τη Νεράιδα των Δοντιών και τον Άμμο των Ονείρων, ότι το πνεύμα του φόβου, ο Πίσσας, απειλεί με τους εφιάλτες του τα παιδιά όλου του κόσμου, ενώ στη συνέχεια επιλέγει ως πέμπτο Φύλακα τον Τζακ. (97 λεπτά) (Ηλικία: 6+) 
Σκηνοθεσία: Πίτερ Ράμσεϊ
Ηθοποιοί: Κρις Πάιν, Αλεκ Μπόλντγουιν, Χιου Τζάκμαν, Άιλα Φίσερ, Τζουντ Λο


Η 25η ταινία της DreamWorks Animation είναι μία περιπέτεια φαντασίας με χαρακτήρες εμπνευσμένους από τη σειρά παιδικών βιβλίων The Guardians of Childhood του Αμερικανού συγγραφέα Γουίλιαμ Τζόις (Ρόμποτς (2005)Γνωρίστε του Ρόμπινσον (2007)Epic: Το Μυστικό Βασίλειο του Δάσους (2013)). Αν και κάθε ένα από τα εικονογραφημένα βιβλία και τις νουβέλες της σειράς εξιστορούν την προέλευση του κάθε Φύλακα, η ολοκαίνουρια ιστορία της ταινίας δεν περιέχει καμία αναφορά στο πολύ ενδιαφέρον παρελθόν των ηρώων, με εξαίρεση τη ριζικά διαφοροποιημένη ιστορία του Τζακ.   

Τα πανέμορφα γραφικά δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα, την οποία εντείνει η ορχηστρική επένδυση του Αλεξάντρ Ντεσπλά, η οποία αποτυπώνει με ζεστασιά, δροσιά και ζωντάνια τον ενθουσιασμό και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, ενώ συμπληρώνεται και από πιο συναισθηματικά, αλλά κάποια σκοτεινά κομμάτια.

Ο Τζακ Πάγος (Jack Frost) είναι ένα αιώνια έφηβο αγόρι που χρησιμοποιεί τις μαγικές του δυνάμεις για να διασκεδάζει τόσο ο ίδιος, όσο και τα παιδιά. Αρχικά, ο Τζακ αντιστέκεται στο κάλεσμα του Ανθρώπου στο Φεγγάρι να γίνει ένας από τους Φύλακες, καθώς εκείνος παρέμεινε σιωπηλός στην ανάγκη του αγοριού να μάθει το ποιος ήταν πριν γίνει το πνεύμα του χειμώνα και γιατί επιλέχθηκε για τον ρόλο αυτό. Όμως ο Τζακ θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του ποιος είναι, γιατί αξίζει να ενταχθεί στους θρύλους και ποιο είναι το στοιχείο της παιδικής ηλικίας που μπορεί να προσθέσει στην ομάδα.

Οι Φύλακες είναι γενναίοι, δυναμικοί, και αφοσιωμένοι στην προστασία των παιδιών. Ο Άι-Βασίλης (Νορθ) προστατεύει την αίσθηση της μαγείας, το Πασχαλινό Κουνέλι την ελπίδα, η Νεράιδα των Δοντιών τις παιδικές αναμνήσεις και ο σιωπηλός Άμμος τα όνειρα των παιδιών. Κάθε ένας από τους Φύλακες επηρεάζει με τον τρόπο του θετικά τον Τζακ, ο οποίος συνειδητοποιώντας τι είναι αυτό που ο ίδιος εκπροσωπεί και καλείται να προστατεύσει, μετατρέπεται αβίαστα σε έναν ικανό ήρωα.

Στοιχεία που μπορούν να τρομάξουν τα νεαρά παιδιά είναι ο Πίσσας και τα σκοτεινά του άλογα καθώς μετατρέπουν τα όμορφα όνειρα των παιδιών σε εφιάλτες και οι επιθέσεις τους προς τους Φύλακες. Ως ανάμνηση, παρουσιάζεται ο θάνατος ενός παιδιού από πνιγμό, με συγκρατημένα όμως δραματικά στοιχεία.