ΓΟΥΟΛ·Υ (2008)



ΓΟΥΟΛ·Υ (2008)

ΓΟΥΟΛ·Υ (2008)


WALL·E (2008)
"ΓΟΥΟΛ·Υ"
★★★★★★★★★★
Όταν η Γη δεν μπορεί πια να συντηρήσει την ανθρωπότητα λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει υποστεί, οι άνθρωποι εκκενώνουν τον πλανήτη και ταξιδεύουν ανάμεσα στα αστέρια μέσα σε τεράστια διαστημικά κρουαζιερόπλοια. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ένα μοναχικό ρομπότ που έχει μείνει πίσω στη Γη για να καθαρίσει τα απόβλητα, ο WALL·E (ΓΟΥΟΛ·Υ), βλέπει την καθημερινότητα του να διαταράσσεται, όταν καταφθάνει η EVA (ΕΥΑ), ένα υπέρ-εξελιγμένο ρομπότ, με αποστολή να διαπιστώσει αν ο πλανήτης είναι ξανά κατοικήσιμος. (98 λεπτά) (Ηλικία: 4+)
Σκηνοθεσία: Άντριου Στάντον
Ηθοποιοί: Μπεν Μπερτ, Ελίσα Νάιτ, Τζεφ Γκάρλιν, Φρεντ Γουίλαρντ, Τζον Ράτζενμπεργκερ, Κάθι Νατζίμι, Σιγκούρνι Γουίβερ


Η 9η ταινία της Pixar είναι μια μαγευτική περιπέτεια φαντασίας, η οποία ανάμεσα σε άλλες μεγάλες διακρίσεις τιμήθηκε και με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, το τέταρτο για τα στούντιο της Pixar και δεύτερο για τον σκηνοθέτη Άντριου Στάντον μετά την επίσης αριστουργηματική ταινία του Ψάχνοντας τον Νέμο (2003). Το ΓΟΥΟΛ·Υ (2008) υπήρξε υποψήφιο για πέντε ακόμα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου στις κατηγορίες Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής Επένδυσης, Τραγουδιού με το Down to Earth", Ήχου και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ.

Συναρπαστικό και διαχρονικό, το WALL-E αποτελεί σπάνιο πρότυπο κινηματογραφικής παραγωγής για παιδιά, χάρη στην ευρηματική, γεμάτη θετικά μηνύματα ιστορία του, την πλούσια μα ήπια δράση, το πεντακάθαρο, ευφυές χιούμορ και την αθώα ρομαντική υποπλοκή.

Τα καλλιτεχνικά στοιχεία του ΓΟΥΟΛ·Υ

Ο μελετημένος, λεπτομερής σχεδιασμός δίνει ταυτόχρονα ζωή, ανθρώπινη υπόσταση και μηχανική αληθοφάνεια στους ενσυνείδητους ρομποτικούς χαρακτήρες, τους οποίους περιβάλλουν εντυπωσιακά, άκρως αντίθετα σκηνικά. Η ταινία ξεκινά με δυστοπικά τοπία μιας οικολογικά κατεστραμμένης Γης και συνεχίζει με εκθαμβωτικές αλληλουχίες στο ανοιχτό διάστημα που οδηγούν στις αστραφτερές εικόνες του υπερσύγχρονου διαστημικού κρουαζιερόπλοιου.

Ο Άντριου Στάντον για να προσδώσει ανθρώπινο χαρακτήρα στους δύο μηχανικούς κεντρικούς του ήρωες, βασίστηκε τόσο στον εκφραστικό σχεδιασμό τους όσο και στην αριστοτεχνική δημιουργία των ηλεκτρονικών φωνών τους. Τις φωνές δημιούργησε ο τέσσερις φορές βραβευμένος με Όσκαρ σχεδιαστής ήχου Μπεν Μπερτ, ο άνθρωπος πίσω από τους εμβληματικούς ήχους των ταινιών Ε.Τ. ο Εξωγήινος (1982) και Star Trek (2009) και των κινηματογραφικών σειρών Star Wars και Ιντιάνα Τζόουνς. Χωρίς λόγια, η επικοινωνία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος και ο δεσμός των δύο χαρακτήρων μεταξύ τους, αλλά και του κοινού μαζί τους, είναι άμεσος.

Την ατμόσφαιρα και την αφήγηση ευνοεί η γεμάτη συναίσθημα και εναλλαγές μουσική του Τόμας Νιούμαν. Η πολυβραβευμένη μουσική επένδυση, με ένα εφευρετικό μείγμα παραδοσιακών ορχηστρικών και τζαζ ήχων, νοσταλγικών μελωδιών από το παρελθόν και φουτουριστικών ηχητικών εφέ, καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ συναισθηματικό φάσμα και εντείνει την αίσθηση θαυμασμού, την αγωνία και τον ρομαντισμό.

Η πλοκή του ΓΟΥΟΛ·Υ

Ο WALL-E, 700 χρόνια μετά τη δημιουργία του, συνεχίζει ολομόναχος την αποστολή του να καθαρίζει τον πλανήτη, ενώ έχει αναπτύξει συνείδηση και μια ευαίσθητη προσωπικότητα. Το μικρό ρομπότ αποζητά την παρέα, είναι περίεργος και φυλάει οτιδήποτε βρίσκει ενδιαφέρον. Όταν συναντά την EVA, ένα προσηλωμένο στην αποστολή του ρομπότ, την ερωτεύεται και με τον φιλικό του χαρακτήρα καταφέρνει να την προσεγγίσει και να συμβάλλει και στη δική της ανάπτυξη.

Ο WALL-E μοιράζεται με τη νέα του φίλη τους μικρούς θησαυρούς που έχει συλλέξει. Τότε η EVA αναγνωρίζει ανάμεσά τους το κλειδί για να φέρει τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι τους, ένα μικρό φυτό. Η EVA παίρνει το φυτό και έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος της αποστολής της μπαίνει ακούσια σε κατάσταση αναμονής, ενώ ο WALL-E την προστατεύει και προσπαθεί να την ενεργοποιήσει ξανά. Όταν το διαστημόπλοιο της επιστρέφει για να την μεταφέρει στο διαστημικό κρουαζιερόπλοιο από το οποίο προέρχεται, ο WALL-E προσκολλάται πάνω του, αποφασισμένος να την ακολουθήσει.

Με την άφιξη των δύο ρομπότ στο πλοίο, η ιστορία παίρνει μια νέα κατεύθυνση με πιο συμβατική δράση. Μετά από αιώνες απόλυτης εξάρτησης σε ένα αυτοματοποιημένο και τεχνητό τρόπο ζωής, ο πληθυσμός του σκάφους είναι παχύσαρκος, αδύναμος να περπατήσει και πνευματικά μουδιασμένος.

Ο WALL-E, ο μοναδικός χαρακτήρας πάνω στο σκάφος με πραγματικά ελεύθερη βούληση, επηρεάζει ανθρώπους και ρομπότ, βγάζοντας τους από τη ρουτίνα και τη ληθαργική ζωή τους. Μεταξύ αυτών είναι ο Τζον και η Μαίρη, δύο τυπικοί επιβάτες, οι οποίοι καθώς απομακρύνονται για πρώτη φορά από τον υπνωτισμό της τεχνολογίας μαθαίνουν να απολαμβάνουν τον κόσμο και την παρέα ο ένας του άλλου.

Τα θέματα του ΓΟΥΟΛ·Υ

Η ιστορία ενθαρρύνει άμεσα την οικολογική συνείδηση, ενώ τα ισχυρά θέματα της προσεγγίζουν τη μοναξιά, την αγάπη, την εργατικότητα, την αυτοθυσία και τις συνέπειες της τεχνολογικής εξάρτησης.

Επιπλέον, η ταινία ασκεί κριτική σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, όπως την αποξένωση λόγω της κατάχρησης της τεχνολογίας, τον καταναλωτισμό, τον ανθρώπινο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά και τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν στα παιδιά αφοσίωση στα εμπορικά τους σήματα. Ωστόσο αυτή είναι μία τακτική για την οποία τόσο η ίδια η Pixar όσο και η μητρική της η Disney έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένες φορές.

Σημειώνονται κωμικές μάχες μεταξύ ρομπότ και ρομπότ και ανθρώπου, ατυχήματα σωματικής κωμωδίας, εκρήξεις και διάφορες καταστροφές. 


Μικρού Μήκους:

BURN-E (2008)
"ΜΠΕΡΝ-Υ" 
★★★★★★★★★☆
Οι περιπέτειες του BURN-E (ΜΠΕΡΝ-Υ), ενός ρομπότ συγκολλητή ο οποίος εργάζεται πάνω στο διαστημόπλοιο Axiom, εξελίσσονται παράλληλα με τις προσπάθειες του WALL-E (ΓΟΥΟΛ-Υ) και της EVE (ΕΥΑ) να επιστρέψουν την ανθρωπότητα στο σπίτι της. Η ταινία συμπεριλαμβάνεται στο DVD της ταινίας WALL-E. (8 λεπτά) (Ηλικία: 4+)