Αυτοκίνητα: 10 Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες της Σειράς Cars της Pixar10 Απίθανα Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες της Σειράς Cars της Pixar 

Για άλλη μία φορά η Pixar, παρασύρει τους θεατές της σε ένα ενδιαφέρον κυνήγι θησαυρού, κρύβοντας μικρές λεπτομέρειες, εμφανίσεις έκπληξη και καλά μελετημένα "πασχαλινά αυγά, στη σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων "Αυτοκίνητα"!Η ταινίες "Αυτοκίνητα" (Cars) και "Αυτοκίνητα 2" (Cars 2) είναι μια αμερικανική σειρά ταινιών κινουμένων σχεδίων παραγωγής 2006 και 2011, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Pixar. Τις ταινίες σκηνοθέτησε ο Τζον Λάσιτερ και τις φωνές τους δανείζουν οι Όουεν Γουίλσον, Larry the Cable Guy, Πολ Νιούμαν, Μπόνι Χαντ, Τόνι Σαλούμπ, Τζον Ρατζενμπέργκερ, Τζορτζ Κάρλιν, Τζένιφερ Λούις, Τσιτς Μάριν, Ρίτσαρντ Πίτι, Μάικλ Κίτον, Έμιλι Μόρτιμερ και Έντι Ίζαρντ.

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 9 Ιουνίου 2006 στις ΗΠΑ και στις 14 Σεπτεμβρίου 2006 στην Ελλάδα. Έλαβε κυρίως καλές κριτικές, απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Μουσικής) και κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Η δεύτερη ταινία της σειράς κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 18 Ιουνίου 2011 στις ΗΠΑ και στις 23 Ιουνίου 2011 στην Ελλάδα και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.


1. Ο Mac iCar τρέχει για την ομάδα της Apple!


Στην ταινία "Αυτοκίνητα" (Cars), κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα και προς την λήξη του, αν κοιτάξετε προσεκτικά θα δείτε πως ένα λευκό αγωνιστικό αυτοκίνητο, έχει το λογότυπο της Apple, και τον αριθμό 84. Το 1984 ήταν η χρονιά όπου η Apple κυκλοφόρησε τον Macintosh, τον υπολογιστή που ανέδειξε την Apple ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως. Ένας από τους συνιδρυτές της Pixar ήταν και ο Steve Jobs, ο CEO της Apple.Την ταινία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει η Walt Disney Pictures, όπως και τις έξι προηγούμενες ταινίες της Pixar, αποτελεί όμως την τελευταία ταινία της Pixar πριν αγοραστεί επισήμως το 2006 από τη Disney για το ποσό των 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων! 


2. Η Σούζι είναι πρόγονος του Κεραυνού! 


Αν και στα περισσότερα κινούμενα σχέδια συνηθίζεται να μετατρέπουν τους προβολείς των αυτοκινήτων σε μάτια, οι καλλιτέχνες της Pixar αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα μάτια στο παρμπρίζ, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τους χαρακτήρες πιο εκφραστικούς. Η ιδέα αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το κινούμενο σχέδιο της Disney "Σούζι, το Μικρό Μπλε Κουπέ" (1952), ένα από τα αγαπημένα παιδικά κινούμενα σχέδια του σκηνοθέτη Τζον Λάσιτερ.


3. Το φορτηγό παράδοσης του Pizza Planet αποκτά όνομα! Είναι ο Τοντ!


Το φορτηγό παράδοσης του Pizza Planet από το Toy Story (1995), δεν εμφανίζεται μόνο και στις τρεις ταινίες της σειράς Toy Story, αλλά και σε κάθε ταινία της Pixar, εκτός από από τους Απίθανους!

Στην ταινία "Αυτοκίνητα" (Cars) μπορούμε να το δούμε μέσα στο πλήθος στο International Speedway του Λος Άντζελες, δίπλα στο αυτοκινούμενο Έλβις και αργότερα κατά τη διάρκεια του τραγουδιού Life is a Highway σε ένα σταθμό της Dinoco, αναπαριστώντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκε το φορτηγό για πρώτη φορά στο Toy Story, σε ένα βενζινάδικο Dinoco. 

Στην ταινία "Αυτοκίνητα 2" (Cars 2) εμφανίζεται δύο φορές: μία ως φιλοξενούμενος στην τηλεοπτική εκπομπή Tire Talk και μια δεύτερη ως θεατής προς στο τέλος της ταινίας, καθώς ο Μέιτερ πετάει με τα jet packs.4. Η ταινία για να μετατραπεί σε 3D χρειάστηκε λίγο λιγότερο από 3 εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας! 


Ακόμη και με μια ολόκληρη φάρμα εκατοντάδων υπολογιστών που έτρεχαν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία Οι Απίθανοι (2004) και 1000 φορές πιο γρήγορα από αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στο Toy Story (1995), κάθε έτοιμο δισδιάστατο καρέ της ταινίας Αυτοκίνητα (2006) χρειάστηκε κατά μέσο όρο 17 ώρες επεξεργασίας ώστε να μετατραπεί σε τρισδιάστατο μοντέλο. Αν είχε χρησιμοποιηθεί μόνο ένας υπολογιστής, θα χρειαζόταν 324 χρόνια για να επεξεργαστεί ολόκληρη την ταινία! 


5. Ο Μίχαελ Σουμάχερ Φερράρι σχεδιάστηκε με βάση την Ferrari F430 του 2004!


Ο Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος χάρισε τη φωνή του στον Μίχαελ Σουμάχερ Φερράρι, ηχογράφησε το κειμενό του σε 4 διαφορετικές γλώσσες - αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Προς το τέλος της ταινίας, ο Michael εμφανίζεται στο Casa Della Tires του Luigi μετά από σύσταση του Lightning McQueen. Συνοδεύεται από ένα ζευγάρι Maserati που ονομάζονται Costanzo Della Corsa και Antonio Veloce Eccellente.

Όταν μιλά Ιταλικά στον Guido, λέγοντας "Spero che il tuo amico si riprenda, mi dicono che siete fantastici!", η μετάφραση είναι "Ελπίζω ο φίλος σου να ανακάμψει. Μου είπαν πως είσαι φανταστικός!"


6. Ο Ντοκ Χάνσον Χόρνετ είχε τη φωνή αλλά και τα χαρακτηριστικά του Πολ Νιούμαν!


Τα χαρακτηριστικά του Doc Hudson, δημάρχου, δικαστή και γιατρού της μικρής και ξεχασμένης πόλης "Τα Μπουζί της Ωραίας Ελένης" ή αλλιώς "Route 66" βασίστηκαν στον άνθρωπο που του χάρισε τη φωνή του, τον Πολ Νιούμαν.

Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του ηθοποιού πριν από το θάνατό του το 2008 και παράλληλα αποδείχθηκε και η πιο επικερδής ταινία της καριέρας του. Η τελευταία δουλειά που ανέλαβε ο ηθοποιός ήταν η ταινία μικρού μήκους της Pixar, όπου ερμήνευσε για άλλη μια φορά τον ίδιο ρόλο, αυτόν του αγωνιστικού αυτοκινήτου Doc Hudson Hornet, "Cars: Mater and the Ghostlight". Από σεβασμό στο πρόσωπό του, ο χαρακτήρας του Doc Hudson Hornet δεν περιλαμβάνεται στο Cars 2 (2011), αλλά σε μια από τις πρώτες σκηνές υπονοείται διακριτικά πως έχει πεθάνει.

Ο ίδιος ο Paul Newman θεωρούσε την ερμηνεία του ως Ντοκ Χάνσον Χόρνετ ως την καλύτερη των τελευταίων 25 ετών της καριέρας του, από την ταινία "Η Ετυμηγορία" (1982).

Ο Πολ Νιούμαν ήταν ενθουσιώδης των αγώνων ταχύτητας, γνωστός ως οδηγός αγώνων, ιδιοκτήτης και συλλέκτης πολλών αγωνιστικών αυτοκινήτων. 


7. Γκεστ σταρ εμφανίσεις από οδηγούς αγώνων μέχρι δημοσιογράφους και κωμικούς! 


Πολλοί διάσημοι, κυρίως από τον αγωνιστικό κόσμο του αυτοκινήτου πραγματοποιούν από μια σύντομη εμφάνιση στις ταινίες Αυτοκίνητα και Αυτοκίνητα 2. Αυτές περιλαμβάνουν τους οδηγούς του ΝΑΣΚΑΡ Ρίτσαρντ Πέτι, Ντέιλ Έρχαρτ Τζούνιορ και Μάριο Αντρέτι, τους οδηγούς της Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σουμάχερ, Τζεφ Γκόρντον, Φερνάντο Αλόνσο, Βιτάλι Πετρόφ, Σεμπάστιαν Φέτελ και Λιούις Χάμιλτον, τους αθλητικούς δημοσιογράφους Μπομπ Κώστας και Ντάρελ Γουόλτριπ, τον κωμικό παρουσιαστή Τζέι Λένο, καθώς επίσης γίνονται αναφορές στον Αυστριακό σταρ του Χόλιγουντ και πρώην Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και τον βασιλιά του ροκ εν ρολ, Έλβις Πρίσλεϊ.

8. Κρυμένες αναφορές σε παλαιότερες αλλά και μελλοντικές ταινίες της Pixar! 


Στην πρώτη ταινία Αυτοκίνητα, εμφανίζονται στιγμιαία τα πουλιά (από την ταινία μικρού μήκους του 2000 "Χαζοπούλια") να κάθονται πάνω σε ένα καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ο Μακ και ο Κεραυνός διασχίζουν τη χώρα. Ακούγονται, μάλιστα, να τιτιβίζουν καθώς η κάμερα περνά από μπροστά τους! 

Στην δεύτερη ταινία της σειράς, αφού ο Mater και ο McQueen έχουν "ανατρέψει τις αγελάδες" του κολοσσού XXL, τους βλέπουμε να περνούν μπροστά από το Drive-In . Η ταινία που προβάλλεται στον κινηματογράφο είναι το "The Incredimobiles" που είναι μια "αυτοκινητοποιημένη" έκδοση της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Pixar "The Incredibles", "Οι Απίθανοι" (2004). Επίσης όταν η Holley Shiftwell και Finn McMissile βρίσκονται στο Παρίσι, μπορούμε να δούμε μια αφίσα της εν λόγω ταινίας στην είσοδο του Marché Aux Pièces, φέροντας τον γαλλικό τίτλο της ταινίας, "Les Indestructibles".

Άλλη μια αναφορά σε ταινία της Pixar, είναι ένα σκωτσέζικο ταπισερί, στο Ye Left Turn Inn στο Λονδίνο, στο οποίο εμφανίζεται "αυτοκινητοποιημένη" η ατρόμητη οικογένεια των Χάιλαντς από την ταινία Brave, "Η Γενναία" που προβλήθηκε στους κινηματογράφους ένα χρόνο αργότερα (2012).


9. Δεύτερη ταινία σε πωλήσεις merchandise μετά τα Star Wars! 


Τα Αυτοκίνητα αποτελούν την πιο κερδοφόρα ταινία της Pixar καθώς, αν και από την προβολή της στους κινηματογράφους είχε έσοδα 460 εκατομμυρίων δολαρίων, μόνο από πωλήσεις εμπορευμάτων (DVD, παιχνίδια, φιγούρες, ρουχισμό, εξοπλισμό για πάρτι, χαρτικά, αυτοκόλλητα κτλ) έχει έσοδα περισσότερα από 10.000.000.000 δολάρια (ΝΑΙ, 10 δισεκατομμύρια!) και το ποσό αυτό συνεχίζει να αυξάνει μέρα με τη μέρα! Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, παγκοσμίως και οι 16 ταινίες μεγάλου μήκους που έχει παράγει η Pixar από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα, της έχουν αποφέρει συνολικά 9,45 δισ. δολάρια! 


10. Τζον Λάσιτερ: Εμπνευστής, δημιουργός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και ηθοποιός! 


Η δεύτερη ταινία της σειράς Αυτοκίνητα εμφανίζει πολλές αναφορές στον ιδρυτή της Pixar Animation Studios, Τζον Λάσιτερ! 

  • Ο επικεφαλής του πληρώματος του Jeff Gorvette, Τζον Λασετάιρ αποτελεί μια καμέο εμφάνιση του Τζον Λάσετερ 
  • Ένα μπάνερ στον αγώνα του Λονδίνου διαφημίζει "Lassetyre" 
  • Ένας δρόμος στο Λονδίνο ονομάζεται "Λάσετερ Way" 
  • Και στους τίτλους τέλους φαίνεται πως η ημερομηνία γέννησης του Μπάρμπα είναι η 12η Ιανουαρίου 1957, η οποία είναι η ίδια με του Τζον Λάσιτερ