Χάρι Πότερ: 10 Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες10 Μαγικά Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες Harry Potter

Η αγαπημένη σειρά ταινιών "Χάρι Πότερ" έχει ίσως όσα κρυμμένα μυστικά έχει και το ίδιο το Χόγκουαρτς! Παρακάτω θα βρείτε τις πιο συναρπαστικές πληροφορίες για το καστ, την παραγωγή και την πορεία της ταινίας! 

1. Ο Χάρι Πότερ παραλίγο να γίνει ταινία κινουμένων σχεδίων με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ!


Η Warner Bros, η οποία είχε έσοδα μόνο από τα εισιτήρια για τις ταινίες σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια, συν άλλα έσοδα από τις πωλήσεις DVD, παιχνιδιών, ρουχισμού, αλλά και εισόδου στα θεματικά της πάρκα, είχε αγοράσει τα δικαιώματα των τεσσάρων πρώτων μυθιστορημάτων για το εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 2.000.000 δολαρίων.

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των ταινιών, η Warner Bros είχε ζητήσει από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να αναλάβει την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, αλλά λόγω δημιουργικών διαφορών δεν επιτεύχθηκε η συνεργασία. Το όραμα του Σπίλμπεργκ για τον Χάρι Πότερ, ήταν να συνδυάσει τα τέσσερα πρώτα βιβλία σε μία ταινία κινουμένων σχεδίων με τον Αμερικανό ηθοποιό Haley Joel Osment (Η Έκτη Αίσθηση,1999) να δανείζει τη φωνή του Harry Potter.2. Μικρές εκπλήξεις για τους πιστούς θεατές που κάθονται στους τίτλους τέλους! 


Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά (2002)

Μετά τους τίτλους τέλους βλέπουμε τι συνέβη στον καθηγητή Γκιλντρόι Λόκχαρτ. Ο πάσχον με αμνησία συγγραφέας έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Ποιος είμαι;" και στην κινούμενη φωτογραφία του στο εξώφυλλο του βιβλίου, φοράει ένα ζουρλομανδύα, και μουρμουρά την κλασσική μελωδία της ταινίας.


Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν (2004)

Οι τίτλοι τέλους παίρνουν τη μορφή μιας διασκευασμένης έκδοσης του Μαγικού Χάρτη του Χόγκουαρτς, με τα ονόματα των συντελεστών να μετακινούνται στην επιφάνεια του και να συνοδεύονται για λίγο από ίχνη που αντιδρούν με το περιβάλλον τους! 


Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς (2005) 

Οι τίτλοι τέλους εμφανίζονται πάνω σε μια περγαμηνή που καίγεται στις άκρες, αναπαριστώντας τα χαρτιά με τα ονόματα που καιγόντουσαν καθώς έμπαιναν στο Κύπελλο της Φωτιάς.

Επιπλέον, προς το τέλος υπάρχει ειδική σημείωση που αναφέρει πως "Κανένας δράκος δεν βλάφθηκε κατά την παραγωγή αυτής της ταινίας."


Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα (2007) 

Οι τίτλοι τέλους αναγράφονται σε χαρτί και με γραμματοσειρά ίδια όπως τα πολυάριθμα εκπαιδευτικά διατάγματα της καθηγήτριας Άμπριτζ.


Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (2009) 

Οι τίτλοι τέλους εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν σύννεφα από μελάνι, παρόμοια με το τρόπο που απεικονίζονταν οι συλλεχθείσες αναμνήσεις, όταν διασκορπίζονταν στο πέτρινο συντριβάνι του Ντάμπλντορ.


3. Η Warner Bros έλαβε χιλιάδες Εξάψαλμους και αρκετά στελέχη της εταιρείας απειλές για τη ζωή τους! 


Όταν το 2008 η Warner Brothers ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβάλλει για 8 ολόκληρους μήνες την ημερομηνία κυκλοφορίας της έκτης ταινίας της σειράς, με τίτλο "Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ", δέχθηκε χιλιάδες απειλητικά γράμματα μέσα σε κατακόκκινους φακέλους από μικρούς μα και μεγάλους σε ηλικία φανατικούς θεατές.

Στελέχη που πήραν μέρος στην απόφαση, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της εταιρίας, δέχτηκαν τόσες διαφορετικές απειλές για την ζωή τους, που αναγκάστηκαν να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη και να εκθέσουν ως λόγους την αρτιότερη ολοκλήρωση της ταινίας και το καλό των ίδιων των θεατών.

Όταν όμως αποκαλύφθηκε πως ο λόγος της πολύμηνης αναβολής δεν είχε να κάνει με την παραγωγή της ταινίας, αλλά η ημερομηνία μετατέθηκε γιατί υπολόγισαν πως θα έβγαζαν περισσότερα χρήματα στις καλοκαιρινές προβολές, μια online αίτηση που εξέφραζε αποτροπιασμό για την εν λόγω απόφαση συγκέντρωσε πάνω από 45.000 υπογραφές.4. Ο Άλαν Ρίκμαν ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που γνώριζε το τέλος της σειράς! 


Όταν ξεκίνησε η παραγωγή της πρώτης ταινίας, μόνο τέσσερα από τα επτά βιβλία της σειράς είχαν εκδοθεί. Έτσι η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εργάστηκε στην ταινία ως σύμβουλος, όχι μόνο για να διασφαλιστεί πως θα είναι η ταινία πιστή στο πρώτο βιβλίο, αλλά και για να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις με το όραμά της για τη συνέχεια της ιστορίας. 

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ διάλεξε προσωπικά τον ηθοποιό Άλαν Ρίκμαν να ερμηνεύσει τον ρόλο του καθηγητή Σέβερους Σνέιπ, και είχε αρκετές συναντήσεις μαζί του για να τον καθοδηγήσει και να τον βοηθήσει να κατανοήσει τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Η συγγραφέας παρείχε στον ηθοποιό ζωτικά στοιχεία της ιστορία, που δεν αποκάλυψε σε κανέναν άλλον μέχρι και την έκδοση του τελικού μυθιστορήματος το 2007.


5. Πράγματα που δεν είδαμε στις ταινίες!


Υπήρχαν πολλές μεγάλες στιγμές, ευρηματικοί χαρακτήρες, σημαντικές λεπτομέρειες αλλά και μικρές υποπλοκές στα βιβλία, που δεν κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους στη μεγάλη οθόνη!

Το σύνθημα του Χόγκουαρτς "Draco dormiens nunquam titillandus" σημαίνει "Ποτέ μη γαργαλάς ένα δράκο που κοιμάται". 

Ο λόγος για τον οποίο ο Λόρδος Βόλντεμορ δεν μπορεί να αγαπήσει είναι γιατί συνελήφθη υπό την επίδραση ενός μαγικού φίλτρου αγάπης. 

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται μεγαλύτερος, o Σέβερους Σνέιπ είναι μόνο 35 ετών κατά τη διάρκεια της πρώτης ταινίας της σειράς. Επίσης, έχει το σπάνιο χάρισμα να μπορεί να πετά χωρίς να χρησιμοποιεί σκουπόξυλο. Ο μοναδικός άλλος μάγος που μπορούσε να το κάνει αυτό ήταν ο Λόρδος Βόλντεμορτ. 

Ο Σείριος Μπλακ γνωστός και με το παρατσούκλι Αλαφροπάτητος, είναι, μαζί με τον Τζέιμς Πότερ (Ελαφοκέρατος), τον Ρέμους Λούπιν (Φεγγαροφητεμένος), και τον Πίτερ Πέτιγκριου (Ποντικοουράς), δημιουργός του μαγικού χάρτη του Χόγκουαρτς. 

Αφού καταστράφηκε ο πεμπτουσιωτής που βρισκόταν μέσα στον Χάρι, εκείνος έχασε την ικανότητα του να μιλά και να καταλαβαίνει Ερπετικά. 

Βόλντεμορ στα γαλλικά σημαίνει κλέφτης ή απατεώνας του θανάτου ή ακόμα και πτήση θανάτου. 
Η σχολή του Χόγκουαρτς δεν κατάφερε ποτέ να κρατήσει έναν καθηγητή Άμυνας Εναντίον των Σκοτεινών Τεχνών για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την άρνηση του Ντάμπλντορ να δώσει τη θέση στον Βόλντεμορτ. 

Μετά τα γεγονότα της τελευταίας ταινίας, ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη εμφανίστηκαν σε κάρτες βατράχων σοκολάτας! Εκεί εμφανίζονται μόνο οι μεγαλύτεροι μάγοι όλων των εποχών! 
Η Ερμιόνη επέστρεψε στο Χόγκουαρτς για να ολοκληρώσει το έβδομο και τελευταίο έτος σπουδών μαγείας. 


6. Μέσα σε δέκα χρόνια θα γίνουν και κάποιες ζημιές!


Συνολικά, ο πρωταγωνιστής της σειράς Ντάνιελ Ράντκλιφ, χρησιμοποίησε πάνω από 160 ζευγάρια γυαλιά και έσπασε 80 "μαγικά" ραβδιά, καθώς ξεχνιόταν και τα χρησιμοποιούσε σαν μπακέτες ντραμς. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 3.000 διαφορετικά ραβδιά κατά τη διάρκεια και των οκτώ ταινιών, και όλα τους δημιουργήθηκαν χειροποίητα, ένα ένα, από καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο set κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων! 


7. Οι θησαυροί του σύμπαντος του Χάρι Πότερ βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο αλλά και σε 5 αποθήκες τεραστίων διαστάσεων! 


Μετά την ολοκλήρωση της σειράς, πολλά από τα σκηνικά του Χόγκουαρτς τέθηκαν στη διάθεση του κοινού ως μέρος του Στούντιο Τουρ της Warner Bros στο Λονδίνο σε ένα πάρκο έκτασης 150.000 τ.μ. Άλλα σκηνικά βρίσκονται σε πάρκα Χάρι Πότερ σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, στην Αυστραλία και την Ιαπωνία! 

Παρ' όλα αυτά, απαιτήθηκαν επιπλέον πέντε μεγάλες αποθήκες για την αποθήκευση όλων των υπόλοιπων αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν για να γυριστούν και οι οκτώ ταινίες του "Χάρι Πότερ". Οι αποθήκες αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 5.000 κομμάτια επίπλων, 12.000 χειροποίητα βιβλία, 25.000 τυπωμένες σελίδες εφημερίδων του Ημερήσιου Προφήτη, πολλά πορτρέτα, κάποια από τα 3.000 χειροποίητα ραβδιά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, 18 ολόιδια αυτοκίνητα με αυτό που χρησιμοποίησε ο Χάρι και ο Ρον για να πάνε στο Χόγκουαρτς στην "Κάμαρα με τα Μυστικά", τρία παλιά διώροφα λεωφορεία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του 6 μέτρων ψηλού λεωφορείου Knight Bus, 15.000 γυάλινες σφαίρες προφητείας, περισσότερα από 20.000 πακέτα και μικροαντικείμενα που διακοσμούσαν τις βιτρίνες των μαγαζιών της Διαγώνιου Αλέας αλλά και πάνω από 25.000 είδη ρουχισμού!


8. Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες! 

Καθώς τα γυρίσματα διαρκούσαν για μήνες, πολλά από τα παιδιά του καστ, μελετούσαν για το σχολείο ανάμεσα στα γυρίσματα!

Λόγω των πολλών και πολύ νεαρών ηθοποιών, οι παραγωγοί του Χάρι Πότερ αναγκάστηκαν να έχουν διαρκώς έναν οδοντίατρο σε ετοιμότητα για να φτιάχνει και να τοποθετεί στα παιδιά ψεύτικα δόντια, καθώς πολλά από αυτά έχαναν τα νεογιλά τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων! 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της δεύτερης ταινίας της σειράς με τίτλο "Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά", η παραγωγή επιστράτευσε νοσοκόμες για να τους βοηθήσουν να καταπολεμήσουν το κρούσμα ψειρών που ξέσπασε ανάμεσα στα παιδιά-μέλη του cast. Αρκετές από τις σκηνές χρειάστηκε να ξαναγυριστούν καθώς, που και που, κάπου στο background κάποιο παιδί έξυνε το κεφάλι του!


9. Πιστοί στο πνεύμα των χαρακτήρων τους!

Προκειμένου να εξοικειωθούν με τους χαρακτήρες που ερμηνεύουν οι τρεις κύριοι πρωταγωνιστές των ταινιών, ο δεύτερος σκηνοθέτης της σειράς, Αλφόνσο Κουαρόν, ζήτησε από τον καθένα τους να γράψει ένα δοκίμιο για τον ρόλο του. Πιστοί στους χαρακτήρες τους, μα όχι σκοπίμως, η Έμμα Γουάτσον έγραψε ένα δοκίμιο 16 σελίδων, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ έγραψε ένα συνοπτικό κείμενο μιας σελίδας, και ο Ρούπερτ Γκριντ δεν παρέδωσε ποτέ την εργασία του! 


10. 37 ετών μαθήτρια! 


Η ηθοποιός Σίρλει Χέντερσον, η οποία εμήνευσε τον ρόλο της Κλαίουσας Μυρτιάς ήταν 37 ετών όταν γυρίστηκε η δεύτερη ταινία της σειράς με τίτλο "Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά" το 2002. Αποτελεί την μεγαλύτερη ηλικιακά ηθοποιό που απεικόνισε ποτέ μαθητή του Χόγκουαρτς. Η βραβευμένη Σκωτσέζα ηθοποιός και τραγουδίστρια, είχε ερμηνεύσει ένα χρόνο νωρίτερα τον ρόλο της Τζουντ, στο "Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς", όπου εμφανιζόταν μόνο μέσα στις γυναικείες τουαλέτες, όπου και έκλαιγε συνεχώς!