Μπαμπούλας: 10 Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες της Σειράς "Μπαμπούλας"10 Πράγματα που Δεν Γνωρίζατε για τις Ταινίες της Σειράς "Μπαμπούλας"

Από κρυφές καμέο εμφανίσεις, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το καστ και τους χαρακτήρες μέχρι απίθανες πληροφορίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη της αγαπημένης σειράς κινουμένων σχεδίων, εδώ θα βρείτε τα 10 πιο συναρπαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις ταινίες της Pixar Μπαμπούλας Α.Ε. (2001) και Μπαμπούλες Πανεπιστημίου (2013)!
Η ιδέα για την πρώτη ταινία της σειράς με τίτλο Μπαμπούλας Α.Ε. ξεκίνησε σε ένα γεύμα, το 1994, μεταξύ των Τζον Λάσιτερ, Πιτ Ντόκτερ, Άντριου Στάντον και Τζο Ρανφτ, στο ίδιο εμπνευσμένο γεύμα που πρωτοσκέφτηκαν και τις ιδέες πίσω από άλλες μεγάλες επιτυχίες της Pixar, όπως το Ζουζούνια (1998), Ψάχνοντας το Νέμο (2003), και το ΓΟΥΟΛ·Υ (2003). Ο Ντόκτερ ξεκίνησε να γράφει το σενάριο το 1996 και μαζί με τους Χάρλεϊ Τζέσαπ, Τζιλ Κάλτον και Τζεφ Πίτζεον ολοκλήρωσαν ένα προσχέδιο το Φεβρουάριο του 1997. Η ταινία τελικά ξεκίνησε παραγωγή το 2000, 16 χρόνια μετά από τη αρχική ιδέα, και ολοκληρώθηκε το 2001, με τους Τζον Γκούντμαν, Μπίλυ Κρίσταλ, Στιβ Μπουσέμι, Τζέιμς Κόμπερν και Μαίρη Γκιμπς να δανείζουν τις φωνές τους στους αγαπημένους μας χαρακτήρες.

Η πρώτη ταινία της σειράς απέφερε συνολικά έσοδα ύψους 525 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα ήταν υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, Μουσικής, Τραγουδιού (If I Didn't Have You) και Μοντάζ Ηχητικών Εφέ. Τελικά, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, σε μουσική και στίχους του σημαντικού συνθέτη και στιχουργού των έργων της Pixar, Ράντι Νιούμαν.

12 χρόνια αργότερα, το 2013, κυκλοφόρησε η δεύτερη ταινία του franchise με τίτλο Μπαμπούλες Πανεπιστημίου, η οποία αποτελεί prequel της πρώτης και αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από αυτή. Παγκοσμίως συγκέντρωσε 744 εκατομμύρια δολάρια.


1. Αναφορές σε άλλες ταινίες της Pixar


Στην πρώτη σκηνή, ένα από τα παιχνίδια στο ράφι του παιδικού υπνοδωματίου είναι το αεροπλάνο που κρεμόταν από το ταβάνι του δωματίου του Άντι και βοήθησε τον Μπαζ να "πετάξει", και καθώς ο Μάικ και ο Σάλι διασχίζουν το δωμάτιο τρόμου, μπορούμε να δούμε στο παρασκήνιο και τον κλόουν που εμφανίστηκε στο Toy Story (1995).

Επίσης, όταν ο Ράνταλ εξασκείται στο καμουφλάζ, ένας από τους τοίχους έχει την κλασσική ταπετσαρία με σύννεφα που έχει ο Άντι στο δωμάτιό του.

Σε ένα τρίτο σημείο, όταν ο Σάλι επιστρέφει τη Μπου στο δωμάτιό της, μερικά από τα παιχνίδια που του δίνει για να παίξει είναι ένας Νέμο από το " Ψάχνοντας τον Νέμο", μια καουμπόισσα κούκλα Τζέσι από τα "Toy Story 2 & 3" και μια κλασική πολύχρωμη μπάλα της Pixar με το κίτρινο αστέρι.


2. Ποιο είναι το αληθινό όνομα της Μπου;


Στην ταινία είναι γνωστή ως Μπου - το οποίο φαίνεται πραγματικά να είναι το τέλειο, χαριτωμένο ψευδώνυμο για ένα μικρό κορίτσι σε μια ταινία με μπαμπούλες! Αλλά παρατηρήσατε ότι το πραγματικό της όνομα είναι Μαίρη; Κοιτάξτε προσεκτικά και θα το δείτε γραμμένο σε μια από τις ζωγραφιές της λίγο πριν την πάρει ο ύπνος στο κρεβάτι του "γατούλη" της.

Πολύ ταιριαστά, η ηθοποιός που δανείζει τη φωνή της στη Μπου, λέγεται επίσης Μαίρη - Μαίρη Γκιμπς, η οποία όταν ερμήνευσε αυτόν τον αξιαγάπητο χαρακτήρα ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Λόγω της νεαρής της ηλικίας, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να καθίσει φρόνιμα μέσα στο στούντιο ηχογράφησης και έτσι, οι κινηματογραφιστές κατέληξαν να την κυνηγάνε γύρω γύρω με ένα μικρόφωνο, ενώ η ίδια έπαιζε αμέριμνα. Η μικρή Μπου μιλάει ακαταλαβίστικα σε ολόκληρη την ταινία, αλλά φαίνεται να προφέρει το "Μάικ Βαζόβσκι" τέλεια! 


3. Η Μπου από 6 χρονών έγινε 2!Η Μπου γράφτηκε αρχικά για να είναι έξι ετών, όμως στην πορεία μείωσαν την ηλικία της καθιστώντας τη νήπιο, διότι οι συγγραφείς θεώρησαν πως αυτό θα την κάνει να εξαρτάται περισσότερο από τον Σάλι, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν οι δυο τους έναν ακόμα πιο ισχυρό δεσμό.


4. Σήμα κατατεθέν του στούντιο: Το φορτηγό παράδοσης του Πίτσα Planet 


Το φορτηγό παράδοσης Πίτσα Planet δεν εμφανίζεται μόνο και στις τρεις ταινίες της σειράς Toy Story, αλλά και σε κάθε ταινία της Pixar, εκτός από από τους Απίθανους! Στην ταινία Μπαμπούλας Α.Ε. μπορούμε να το εντοπίσουμε να είναι σταθμευμένο δίπλα στο τροχόσπιτο που καταλήγει ο Ράνταλ!


Στην ταινία Μπαμπούλες Πανεπιστημίου μπορούμε να το δούμε παρκαρισμένο κάτω από ένα δέντρο, στα αριστερά του σπιτιού της αδελφότητας ΡΩΡ κατά τη διάρκεια του πάρτι.


5. Το Καινούργιο Αυτοκίνητο του Μάικ!


Η ταινία μικρού μήκους της Pixar με τίτλο Mike's New Car (2002) είχε αρχικά σχεδιαστεί ως μια σκηνή μέσα στην ταινία. Αφαιρέθηκε όμως από την ταινία μεγάλου μήκους και αποτέλεσε την πρώτη μικρού μήκους ταινία της Pixar με διάλογο από τη δημιουργία της το 1984!


6. Ο Σάλι και η γούνα του!


Στην πρώτη ταινία της σειράς, Μπαμπούλας Α.Ε., η γούνα του Σάλι αποτελείται από 2.300.000 επιμέρους τρίχες. Καθώς κάθε τρίχα έπρεπε να κινείται, κάθε καρέ στο οποίο εμφανιζόταν ο τρυφερός μπαμπούλας απαιτούσε κατά μέσο όρο 12 ώρες για δημιουργηθεί. Η γούνα του Σάλι ήταν μία από τις τεχνικές πτυχές τις ταινίες που απέσπασαν σημαντικές μνείες, και στη δεύτερη ταινία του franchise με τίτλο Μπαμπούλες Πανεπιστημίου, ο αριθμός των μεμονωμένων τριχών της γούνας του έχει αυξηθεί ορατά σε 5.500.000.


7. Πως γυρνάει πίσω τον χρόνο η Pixar! 


Στην ταινία Μπαμπούλες Πανεπιστημίου, μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι σχεδιαστές ήταν να παρουσιάσουν τους χαρακτήρες της πρώτης ταινίας στην ηλικία των 18 ετών. Πώς θα μπορούσε να κάνει κάποιος ένα μάτι να φαίνεται 18 χρονών;

Οι σχεδιαστές διαπίστωσαν πως ήταν αρκετά απλό να επανασχεδιάσουν τον Μάικ ως παιδί στην αρχή της ταινίας, αλλά για να μετατρέψουν τον Μάικ και τον Σάλι σε νεαρούς ενήλικες, οι αλλαγές που απαιτούνταν έπρεπε να είναι πιο διακριτικές. Έτσι αδυνάτισαν ελαφρά τον Μάικ, διατηρώντας παράλληλα τη μορφή της μπάλας, και έκαναν τα χέρια και τα πόδια του μακρύτερα και λεπτότερα. Το πράσινο χρώμα του έγινε πιο φωτεινό και λίγο πιο κορεσμένο, και τέλος, μίκρυναν τα κέρατα του, αφήνοντάς τα να μεγαλώσουν με τα χρόνια.

Ο Σάλι είναι επίσης πιο λεπτός και κάπως πιο μικρόσωμος, με πιο ανοιχτό βλέμμα και μικρότερα κέρατα. Επιπλέον, μιας και η γούνα του ήταν πλέον τεχνικά πιο εύκολο να εκτελεστεί, η σχεδιαστική ομάδα αφιέρωσε πολύ χρόνο στον στιλιστικό σχεδιασμό της, δίνοντας του ένα συνηθισμένο για φοιτητή look σαν μόλις να σηκώθηκε από το κρεβάτι. 


8. Ο Μπαμπάς και η Μαμά Βαζόβσκι!


Οι γονείς του Μάικ Βαζόβσκι είχαν αναπτυχθεί αρχικά ως χαρακτήρες για το Μπαμπούλες Πανεπιστημίου, με τον Μπίλυ Κρίσταλ να παρέχει τις φωνές του ζευγαριού. Καθώς όμως προχωρούσε το σενάριο, έβγαιναν συνέχεια νέες ιδέες και κάποια στιγμή οι δημιουργοί κλήθηκαν να το απλοποιήσουν. Μία από τις αλλαγές λοιπόν που επέλεξαν, ήταν να αφαιρέσουν τον κύριο και την κυρία Βαζόβσκι απ'την πλοκή καθώς επίσης αφήνοντας τον νεαρό Μάικ να φτάσει στο Πανεπιστήμιο χωρίς γονική υποστήριξη τον έκανε αυτόματα και πιο ευάλωτο 

Στο τέλος της ταινίας, όταν παρακολουθούμε την πορεία και εξέλιξη των δύο φίλων μέσα από τις φωτογραφίες και τα αναμνηστικά που βρίσκονται μέσα στο ντουλάπι του Μάικ, για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορούμε να δούμε μια φωτογραφία του μπαμπά και της μαμάς του Μάικ πάνω αριστερά.


9. Οι μπαμπούλες και τα τέρατα έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις!


Υπάρχουν κατά μέσο όρο 3,7 μάτια ανά χαρακτήρα στην πανεπιστημιούπολη και 2,8 χέρια! Οι σχεδιαστές δημιούργησαν αρχικά 6 βασικά είδη τεράτων, και εκεί πάνω προχώρησαν στην προσθήκη άκρων, κεράτων, ματιών και φτερών. Έπαιξαν με τα χρώματα και τις υφές και έτσι γεννήθηκαν τα πάνω από 400 τέρατα της ταινίας, (κατά μέσο όρο 25 χαρακτήρες σε κάθε σκηνή), καθιστώντας τους Μπαμπούλες Πανεπιστημίου την πιο πυκνοκατοικημένη παραγωγή της Pixar μέχρι σήμερα!


10. Όσο και αν προχωρά η τεχνολογία, τελικά ο χρόνος που απαιτείται παραμένει σταθερός! 


Κάθε καρέ της ταινίας χρειάστηκε κατά μέσο όρο 29 ολόκληρες ώρες για να επεξεργαστεί, και αν υπήρχε μόνο ένας μεμονωμένος υπολογιστής με ένα μόνο επεξεργαστή να προσπαθεί να συνθέσει την ταινία, θα του έπαιρνε πάνω από 10.000 χρόνια. Ευτυχώς η Pixar χρησιμοποίησε πάνω από έναν υπολογιστή. Χρειάστηκε τόσους πολλούς μάλιστα, που αναγκάστηκε να διπλασιάσει σε μέγεθος την "φάρμα" υπολογιστών της, η οποία έκανε ρεκόρ για την Pixar γράφοντας πάνω από 100 εκατομμύρια ώρες CPU.